Hollolan vanha Pappila kesällä edestä pääin

Pitopalvelu Olkihatun yritystarina

Emäntä Piret Rosberg kertoo:

Hollolan Olkihattu Oy sai virallisesti alkuunsa syyskuussa 1993. Sen taustalta löytyy yrittäjä Leila Arvila ent. Pulkkanen. Yritys on toiminnassa edelleen, nykyinen yrittäjä on Olkihatun entinen keittiömestari, allekirjoittanut – Piret Rosberg.

Eläköitynyt yrittäjä kertoi, että haave omasta kahvila-ravintolasta rupesi muhimaan jo 70- luvun alussa, kun Leila oli töissä Vääksyn maineikkaassa Tallukka-hotellissa.

Ennen Hollolan kauppakeskus ”Kompassiin” sijoittunutta ravintolaa, Leila oli yrittäjänä Eimo Muovin työmaaruokalassa vuosina 1981-1993 . Siihen rinnalle syntyi vuonna 1986 myös Pitopalvelu Juhlavehnänen, vastaaman lisääntynyttä  asiakkaiden kysyntää.

Leilan pitkäaikainen unelma toteutui ja ravintola Olkihatun avajaisia vietettiin lokakuussa 1993. Suurin osa työntekijöistä siirtyi uuteen toimipisteeseen Eimo Muovin ruokalasta, samoin palkattiin uutta väkeä ravintolaan työskentelemään. Ennen avajaisia koulutettiin henkilökuntaa vuoden päivät. Koulutuksessa syntyi myös ravintolan nimi, Olkihattu. Leilalle oli alusta asti tärkeää, että henkilökunta saa osallistua, kehittää ja ideoida ravintola Olkihatun toimintaa.

Alun perin ravintolassa oli 80 asiakaspaikkaa, A-oikeudet ja vakituisia työntekijöitä 10. Tärkeää osaa toimintaa oli kahvila ja talossa oli oma leipuri-kondiittori. Ravintolakeittiössä valmistettiin lounasta sekä á la carte annoksia ja tietysti suosittu pitopalvelutoiminta oli osa arkeamme.

Tärkeä ohjenuora alusta asti oli palvelu ja palvelun hyvä laatu, sillä erotuttiin kilpailijoista, koska vallitseva trendi meidän alallamme oli itsepalvelu. Annokset tarjoiltiin pöytiin myös lounas aikana, kahvit kaadettiin kuppeihin jne. Tähän taloon ja työporukkaan liityin myös minä vuonna 1997.

Työpaikkana ravintola Olkihatun keittiö oli ”yliopisto-tasoa”. Aloitin oman urani silloin ja sain kehittyä ja kasvaa ammattilaiseksi hyvin motivoituneessa työympäristössä, työnantaja oli vaativa mutta oikeudenmukainen. Nuorekkaalla ja eteenpäin pyrkivällä henkilökunnalla ja työkavereilla saatiin paljon aikaiseksi. Meitä kannustettiin kehittymään työssä ollessamme. Itse esim. kouluttauduin lisää työn ohessa ja vastasin keittiötoiminnasta viimeiset 5 vuotta siellä töissä ollessani.

Tilamme kävivät ahtaaksi, varsinkin lounasaikaan. Olkihatun laajennus tehtiin vuonna 2001. Asiakaspaikkamäärä nousi 140:een. Siinä vaiheessa avattiin myös tiloihimme ”Puoti”, jossa myytiin kotimaisia laadukkaita pientuottajien valmistamia elintarvikkeita. Ravintolalle myönnettiin myös Joutsenmerkki (toinen koko maassa). Sitouduimme valmistamaan omat tuotteet kotimaisista raaka-aineista aina kun se oli vain mahdollista. Olimme siis edelläkävijöitä suosimalla lähituotteita, luomua ja kotimaisuutta, mikä on nyt iso trendi Suomessa.

Lyhyen aikaa vuosituhannen vaihteessa toimii Lahden keskustassa toinen toimipiste, kahvila Olkihattu, osoitteessa Aleksanterinkatu 1.

Vuonna 2010 Hollolan kauppakeskuksessa puhalsivat uudet tuulet ja vuokrasopimuksen ollessa katkolla Leila päättikin lopettaa ravintolatoiminnan. Moni jäi kaipaamaan kauppareissun ohessa piipahtamista viihtyisään ravintolaan, juttutuokioita tutun henkilökunnan ja ystävien kanssa, kerääntymistä  yhteen harrastusten jälkeen, viinikerhon toimintaa – unohtamatta meidän valmistamia herkkuja. Olkihatun olohuoneessa viihtyivät kaikki vauvasta vaariin. Meille oli helppo tulla!

Hollolan Olkihatun toiminta jatkui vuonna 2012 Hollolan seurakunnan Vanhassa pappilassa, missä toimii  edelleen tilausravintola ja pitopalvelu.

Ympyrä sulkeutui, kun aloimme valmistelemaan yrityskauppaa vuonna 2015. Olin itse työskennellyt 10 vuotta muualla, mutta Olkihattu oli ollut aina osa minua ja halusin jatkaa meidän tarinaamme. ”Kauhanvaihtajaisia” vietettiin 2016.

Tänä päivänä pitopalvelu Olkihattu vuokraa juhlatiloja Hollolan Vanhasta pappilasta. Juhliin tai tapahtumiin suunnittelemme asiakkaan toiveiden mukaiset tarjottavat. Pappilan miljöön arvostus ja Olkihatun laatu ovat toimintamme kulmakivi. Pitopalvelua tai tarjottavia juhliin voi tilata meiltä myös asiakkaan tiloihin.

Yksi tuote yli muiden on Olkihatun salaatinkastike, se on kulkenut mukana koko yrityksen olemassaolon ajan. Tällä hetkellä sitä myydään jo seitsemässä eri kaupassa Hollolassa ja Lahdessa.

Toimintamme Pappilassa on muuttunut hieman korona-aikana. Hyvän vastaanoton on saanut kesäkahvilamme, jonka avaamme jälleen ensi kesäksi. Lisäksi pyrimme pitämään kahvilaa auki eri sesonkeina (mm. joulu, vappu, äitienpäivä), jolloin kahvilastamme saa ostaa herkullisia tuotteita ja paikanpäällä tutustua miljööseen.

On sanomattakin selvää, että koko yrityksen olemassaolon aikana eletään kriittisimpiä aikoja jatkon suhteen. Ei voi kun toivoa, että voimme jatkossakin tarjota asiakkaille hienoja juhlakokemuksia herkullisen ruoan ääressä hyvän palvelun kera. Tervetuloa tunnelmalliseen Hollolan Olkihattuun Marian kirkon kupeeseen.

Suu suloisen maun muistaa.

Linkit:

Olkihattu nettisivu , avautuu uuteen välilehteen Hollolan Vanha Pappila , avautuu uuteen välilehteen Vanhan Pappilan kesäkahvila Facebook , avautuu uuteen välilehteen