Kuntalain mukaan kunnassa on oltava valtuuston lisäksi kunnanhallitus ja tarkastuslautakunta. Lisäksi voi olla muita toimielimiä.

Valtuusto voi päättää, että kunnanhallitukseen ja lautakuntaan voidaan valita vain valtuutettuja ja varavaltuutettuja, jolloin lautakuntaa voidaan kutsua valiokunnaksi. Näin on Hollolassa tehty, ja lakisääteisten toimielinten lisäksi Hollolassa toimii sivistys- ja hyvinvointivaliokunta sekä elinvoimavaliokunta jaostoineen.

Kuntalain mukaan kunnassa on oltava myös vaikuttamistoimielimet; Hollolassa ne ovat nuorisovaltuusto ja vanhus- ja vammaisneuvosto. Vaikuttamistoimielimet eivät kuitenkaan ole kuntalain mukaisia toimielimiä.

Kuntalain mukaan kunta voi hoitaa tehtävää yhden tai useamman kunnan puolesta siten, että kunnilla on yhteinen toimielin, joka vastaa tehtävän hoitamisesta. Tehtävää hoitavaa kuntaa kutsutaan vastuukunnaksi. Hollola on vastuukunta ympäristöterveydenhuollon ja TE-uudistuksen myötä myös työvoimapalveluiden järjestämisessä. Näitä tehtäviä hoitaa kuntien yhteiset toimielimet, ympäristöterveyslautakunta ja työllisyyslautakunta. Kuntalain mukaisesti on sovittu, että muut kunnat valitsevat osan yhteisten toimielinten jäsenistä. Vaalilain mukaan valtuuston on asetettava kuntaan toimikaudekseen kunnan keskusvaalilautakunta, joka organisoi vaalien järjestämisen kunnassa. Vaalien aikana toimivat myös muut vaalilain mukaiset vaalitoimielimet, jotka kunnanhallitus asettaa.