Hollola pähkinänkuoressa

Hollola on kotoisa kunta Päijät-Hämeessä. Kunnan hallinnollinen ja kaupallinen keskus on Salpakangas.

Hollolalla on monta luontoa. Se on perinteinen, mutta ajassa mukana elävä kunta luonnon helmassa ja samalla sopivan lähellä palveluita. Se on yhteisöllinen ja aktiivinen kodin paikka, jossa on rauhallista asua ja mutkatonta yrittää. Tänne on helppo tulla ja asettua.

Kunnan vetovoimatekijöitä ovatkin palvelujen läheisyys ja hyvät kulkuyhteydet, hyvät virkistysalueet ja toimivat peruspalvelut. Hollolan erityispiirteisiin kuuluu myös lapsivaltaisuus. Hollola onkin panostanut erityisen paljon lapsiin ja nuoriin.

Hollolan ulkoilureitit houkuttelevat luontoon liikkumaan ja ihailemaan jääkauden muovaamaa maisemaa: metsiä, Salpausselän harjumaisemia ja järviä. Täällä on myös Etelä-Suomen korkein kohta, Tiirismaa, joka kohoaa 223 metrin korkeuteen merenpinnasta. Hollola on osa Salpausselkä Geoparkia, joka on Unescon tunnustus geologiselle luonnonperinnöllemme.

Hollolan tarina

Nimensä kunta sai tarinan mukaan kahdelta jätiltä Hollolta ja Martalta, jotka yrittivät rakentaa kirkon Kapatuosian mäelle, nykyiseen Hollolan kirkonkylään. Hollo kantoi perustuskiviä kasaan, mutta ne vierivätkin mäkeä alas nykyiselle paikalleen. Martta tästä hermostui ja torui kovalla äänellä ”HOLLO!”, minkä kaiku kertasi Hollo…lo…lo…la. Ja niin sai kylä nimen.

Hollolaa on asuttu jo kivikaudella, viikinkiaikaan se oli merkittävä kaupan keskus ja keskiajalla Hollolan kirkkopitäjä oli nykyistä Päijät-Hämettä suurempi seudun emäpitäjä. Se oli myös rajaseudun merkittävä linnoituspitäjä, joka turvasi asukkaitaan ja muuta Suomea vihollisen ryöstöretkiltä.

Hollola on kautta aikojen ollut paikka, jossa tehdään kauppaa ja jonne asetutaan asumaan. Se tarjosi suojaa, turvaa ja elannon sukupolvelta toiselle. Emä-Hollolasta irtosi myös Lahden kylä, joka kasvoi ensin kauppalaksi ja sitten kaupungiksi. Nykyään Hollola menestyy kuntana, jonne rakennetaan koti, yritys tai jonne palataan kotiin maailmalta.

Arvot ja visio

Hollolan arvot ovat seuraavat:

  • Hirveen tulevaisuustaitoinen
  • Hirveen rohkee
  • Hirveen arvostava
  • Hirveen ketterä

Visiomme on olla hirveen haluttu ja hirveen hyvä esimerkki.

Hollola numeroina:

Asukkaita noin 23 000
Perustamisvuosi 1865
Pinta-ala 727 km²
Maa-alueita 651 km²
Vesialueita 76 km”
Yritysten toimipisteitä noin 1 500
EU-tukialue 2

Etäisyyksiä Salpakankaan kuntakeskuksesta

Lahti 8 km
Hämeenlinna 66 km
Helsinki 107 km
Tampere 120 km

Linkkejä:

Kuntaesite