Museotoiminta

Viimeksi päivitetty: 25.10.2023

Hämeenkosken kotiseutumuseo

Museon pihapiiriin kuuluvat vanha viljamakasiini, hämäläinen talo, aittarakennus ja korsun mallinnus. Pihapiiriä ei ole rakennettu Hämäläiselle pihapiirille tyypilliseen suljettuun muotoon, vaan museorakennukset on aseteltu asiakaskäyttöön sopivammin avoimeen kaareen.

Museolla on tehty kolme laajaa esineluettelointia. Ensimmäisen kerran esineluettelointia tehtiin vuonna 1985, jolloin museoliitto loi uuden ohjeistuksen museoiden toiminnasta. Tämän jälkeen esineluettelointia ja esineiden valokuvausta tehtiin 2000-luvun taitteessa. Tuolloin esineistöä on myös siirretty sähköiseen kokoelmajärjestelmään. Viimeisin laaja esineluettelointi, kokoelmadigitointi ja valokuvaus valmistui vuoden 2021 kesän alussa.

Arkkitehti C.L. Engelin piirtämä viljamakasiini on rakennettu vuonna 1856. Viljamakasiinissa toimivan esinemuseon tilat on kunnostettu katosta lattiaan museon käyttöönoton yhteydessä. Tuolloin viljamakasiinin mädäntyneet lattiat kunnostettiin kokonaisuudessaan ja rakennukseen tehtiin useita rakenteellisia parannuksia.

Hämeenkosken kotiseutumuseon esite , avautuu uuteen välilehteen

Viljamakasiini

Esinemuseo on jaettu interiööreihin. Museosta löytyy esimerkiksi Toivo Maijalan omistaman Mieholan kyläkaupan ja Paavo Pekolan omistaman Putulan kyläkaupan esineistöä. Lisäksi kauppanurkkaukseen kuuluvat ainutlaatuiset limonadintekovälineet.

Lisäksi museolle on rakennettu pellavaosasto, kouluosasto, sekä seurakunnan esineistön osuus. Museolla on näytillä myös erilaista kotitalousesineistöä, kuten kiuluja ja keittiöesineistöä, sahdintekovälineet, ahkio sekä erilaisia tuohitöitä. Museolla on myös muutamia 1800-luvun mustaruutiaseita, joiden kautta on mahdollista päästä tutustumaan myös metsästyksen historiaan.

Hämäläinen talo

Hämäläisen talon on ovat lahjoittaneet Ester ja Toivo Siilinmäki. Kyseessä on vuonna 1836 rakennettu Mustiston tilan päärakennus Hämeenkosken pitäjän Etolan kylästä. Hämäläistalo on sisustettu 1800-luvun tyyliin ja siinä on kolme huonetta, vierashuone, isännäntupa ja perinteinen tupa. Talomuseoon rakennettu interiööri mukailee 1800-luvun hämäläistä taloa ja siellä on nähtävissä perinteistä tuon aikakauden esineistöä.

Koski-seura ry.

Hämeenkosken kotiseutumuseon ylläpidossa ja kehitystyössä Koski-seura on aktiivinen kumppani. Koski-seura järjestää museolla tapahtumia muun muassa Päheet museot -viikon aikana, sekä suunnittelee ja toteuttaa vaihtuvia näyttelyitä. Hämeenkosken kotiseutumuseon kulttuurikasvatusvierailut toteutetaan yhteistyössä Koski-seuran aktiivien kanssa. Koski-seuran aktiiviseen toimintaan voit tutustua oheisesta linkistä.

Koski-seura – Hämeenkoski , avautuu uuteen välilehteen

Hollolan Kotiseutu yhdistys ry.

Hollolassa toimii myös yhdistyspohjainen Hollolan kotiseutumuseo Hollolan kirkonkylällä. Kotiseutumuseon kotisivuille pääset alla olevasta linkistä.

Hollolan Kotiseutuyhdistys ry. , avautuu uuteen välilehteen