kuvassa euroketin toimistorakennus ja 
varasto kukonkoivun yritysalueella hollolassa

Euroket Oy:n yritystarina

Toimitusjohtaja Jussi Mattelmäki kertoo: 

Hollolan Kukonkoivussa sijaitseva Euroket Oy on vuonna 1989 perustettu perheyritys, joka maahantuo ja myy teollisuuden ketjuja. Euroket sai alkunsa Raisiossa pitkän linjan kuljetinalan ammattilaisen Aulis Vatjan toimesta. Kun Vatjan tuli aika pohtia eläkkeelle jääntiä, tarttui Markku Mattelmäki tilaisuuteen ja osti Euroket Ky:n vuonna 2001. Mattelmäki muutti ensitöikseen niin yrityksen sijainnin kuin yhtiömuodon. Tuosta eteenpäin yritys on toiminut Euroket Oy:nä aluksi Lahdesta käsin ja vuodesta 2009 yritys on pitänyt majaansa Hollolan Kukonkoivussa. Mattelmäki pyöritti Euroket Oy:tä yksin aina vuoteen 2013 asti, kunnes hänen poikansa Jussi Mattelmäki otti yrityksen hallintaansa. 

– Markku kysyi minua monta vuotta töihin Euroketille ja kieltäydyin monta vuotta, koska ajatus ei houkutellut minua. Vuoden 2012 lopulla tuli kuitenkin tilanne silloisen työni suhteen, että olin saanut tarpeekseni kolmivuorotyöstä ja soitin siltä istumalta Markulle kysyen, olisiko paikka vielä auki? Markku oli hieman hämmentynyt monen kieltäytymiseni jälkeen. Näin 10 vuoden harjoittelun jälkeen voin käsi sydämellä todeta, että ratkaisu oli täysin oikea. Tykkään todella paljon työstäni, joka tarjoaa joka päivä erilaisen työpäivän. Uusia tuotteita, uusia kohteita, uusia asiakkaita ja uusia haasteita on luvassa päivittäin, mikä pitää mielen virkeänä, kertoo Euroket Oy:n toimitusjohtaja Jussi Mattelmäki. 

Vuonna 2017 Euroket Oy palkkasi ensimmäisen työntekijänsä ja nykyisin yritys työllistää neljä henkilöä. Vaikka Euroket Oy:n pääomistaja sekä toimitusjohtaja Jussi Mattelmäki onkin ottanut yrityksen ohjat tiukasti käsiinsä, ei Markku Mattelmäki ole kuitenkaan kokonaan jäänyt sivuun yhtiön toiminnasta. Hän omistaa yrityksestä 20 prosenttia ja toimii hallituksen puheenjohtajana. Euroket Oy on kasvattanut tasaisesti tulostaan ja asiakasmääräänsä. Viimeisimmällä tilikaudella Euroket Oy teki ennätyksensä, liikevaihdon ollessa hieman yli kaksi miljoonaa euroa. 

– Euroket on kasvanut vuodesta 2015 lähtien pikkuhiljaa hyvin maltillisesti ja määrätietoisesti pienellä, mutta sitäkin tehokkaammalla ja ammattitaitoisella organisaatiolla. Kasvuun vaikuttavia tekijöitä ovat olleet hyvä, nopea ja ammattitaitoinen palvelu sekä tietysti laadukkaat tuotteet, kertoo Jussi Mattelmäki. 

Yrityksen laajaan tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa kuljetinketjut, rullaketjut, erikoisketjut, ketjupyörät, takolenkki-ketjut, kettingit ja pienkaivureiden kumitelat -ja tarvikkeet. Euroket Oy:n pääasiakaskuntaan kuuluvat sahat, energialaitokset, lämpölaitokset, kuljetinlaitevalmistajat, jälleenmyyjät, maansiirtourakoitsijat sekä erilaiset teollisuuden alat. Toimitusjohtaja Jussi Mattelmäki kokee laajan sekä monipuolisen asiakaskunnan yrityksen toiminnan kannalta välttämättömänä asiana. 

– Olemme pieni yritys ja tarvitsemme monia pieniä puroja, eli laajaa tuoterepertuaaria, mistä meidän sisään tuleva kassavirta muodostuu. 

Loistava sijainti Hollolan Kukonkoivussa 

Euroket Oy siirsi toimipisteensä vuonna 2009 Lahdesta Hollolan Kukonkoivuun. Tuolloin paikka saattoi vaikuttaa hieman syrjäiseltä, mutta nykyisin tilanne on toinen. Logistiikan kannalta tärkeä asia on aivan Euroket Oy:n vieressä sijaitseva suuri Kaukokiidon terminaali, jonka kanssa yritys on tehnyt tiivistä yhteistyötä. Loppuvuodesta 2020 auennut Lahden eteläinen kehätie on tuonut Euroket Oy:n entistä parempien kulkuyhteyksien varrelle. Jussi Mattelmäki kokeekin, että muutto Kukonkoivuun on näytellyt isoa osaa yrityksen kasvussa. 

– Meillä on Kaukokiidon kanssa nopea ja varma yhteistyö joka toimii loistavasti myös konttoriaikojen ulkopuolella, jolloin voimme viedä lähetykset terminaaliin itse. Lisäksi Kukonkoivusta on loistavat liikenneyhteydet uudelle kehätielle, josta pääsee nopeasti muun muassa Helsinkiin, Kouvolaan, Jyväskylään ja Tampereelle. 

Euroket Oy:n myynnistä noin 95 prosenttia kulkee rahdilla ja vain noin 5 prosenttia kaupoista tehdään paikan päällä. Yrityksellä ei ole toimipisteellään varsinaista virallista myymälää, koska Euroket Oy:n yritystoiminta on pääasiassa tukkumyyntiä. Euroket Oy on normaalista auki arkisin kello kahdeksasta iltapäivä neljään. Toisinaan asiakkaiden tarpeet eivät osu aukioloaikojen sisään ja tuolloin Euroket Oy:n henkilöstöltä kysytään venymistä. Yrityksen sesonkiaika osuu aina kesälle, jolloin laitoksen tekevät huoltoseisokkeja ja vaihtavat meidän toimittamat uudet ketjut ja ketjupyörät paikoilleen. 

– Annamme toki tuotteita asiakkaille myös työajan ulkopuolella, jos asiakkaalla on tuotteelle kova ja perusteltu kiire. Pahassakin hätätilanteessa olemme pystyneet löytämään ratkaisun toimimalla asiakkaiden kanssa yhteistyössä. On sitä joskus jopa lähdetty mökiltä kesken saunomisen antamaan asiakkaalle kumitelaa, Jussi Mattelmäki naurahtaa.

Linkit:

Euroket nettisivu , avautuu uuteen välilehteen Euroket Facebook , avautuu uuteen välilehteen