Seitsemän kylän kierros
Viimeksi päivitetty: 22.11.2023Seitsemän kylän kierros kulkee kumpuilevien peltomaisemien halki maakunnallisesti ja valtakunnallisesti arvokkaassa kulttuuriympäristössä ja maisema-alueella.
Kierroksen pituus on noin 5–9 kilometriä ja se kulkee hiekkatiellä maalaismaisemassa ja soveltuu erinomaisesti myös pyörällä kierrettäväksi. Kierroksen voi halutessaan kiertää myös eripituisilla reiteillä. Kierros lyhenee esimerkiksi jättämällä alueen lounaisosassa sijaitsevan Nokkolan lenkin tai muut kaukaisemmat kohteet pois.
- 5-9 km
- Keskivaativa reitti
- Pyöräily ja kävely
- Arvokas kulttuuriympäristö ja maisema-alue
- Portti luontoon
Saapumisohjeet
Reitille pääse jalan, pyörällä, autolla sekä joukkoliikenteellä.
Kierroksen lähtöpaikaksi sekä autojen pysäköintiin soveltuvat
Niipalan tila (Kirkkotie 16, Hollola), niipalantila.fi
Linkki Niipalan tilan lähtöpaikalle
Hollolan Hirvi (Aikkalantie 37, Hollola), hollolanhirvi.fi
- Pysäköi merkitylle alueelle
- Yksityisalueille meno kielletty
- Pysy merkityllä reitillä
- Pidä eläimet kytkettyinä
- Kunnioita luontoa ja siellä kulkijoita
- Tulenteko kielletty
- Hätätilanteessa soita 112
- Nauti luonnosta ja sen rauhasta
Enjoy the outdoors responsibly
- Park your car in the designated area
- No trespassing through private properties
- Stay on the marked trail
- Keep pets on a lead
- Respect the nature and other visitors
- Making a fire is prohibited
- In a case of an emergency call 112
- Enjoy your hike, the nature and its peace
Harmiokallio
Kierroksen varrella, Hollolan Hirven vieressä sijaitsee upea luontokohde, Harmiokallio, joka on myös Salpausselkä Geopark -kohde.
Harmiokallio sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaassa kulttuurimaisemassa, joka edustaa Hollolan vanhinta, mahdollisesti rautakaudelle asti ulottuvaa kyläasutusta. Kallion koillisreunan komea graniittinen jyrkänne kohoaa 15-20 metrin korkeuteen.
Harmiokallio koostuu graniitista, joka on kiteytynyt sulasta kiviaineksesta eli magmasta syvällä maankuoressa. Lähes 2 miljardia vuotta sitten nykyisen eteläisen Suomen alueelle kohosi mannerlaattojen törmäyksen seurauksena Alppien kaltainen Svekofennidien vuoristo. Graniittia nousi tällöin kohti maan pintaa. Miljoonien vuosien aikana korkeatkin vuoristot tasoittuvat luonnonvoimien kuluttamina. Alueemme kalliot, kuten Harmiokallio, ovat jäänteitä tämän muinaisen vuorijonon alimmista osista.
Harmiokallioon pääsee tutustumaan lyhyellä luontopolulla, joka lähtee jyrkänteen alta laavun luota ja kulkee portaita pitkin kallion päälle. Ylhäällä kalliolla pääsee ihailemaan kulttuurimaisemaa ja kaunista metsää. Jyrkänne sopii hyvin kiipeilyyn, mutta kiipeily kalliolla on sallittu vain luvan saaneille. Luontopolun päätteeksi voi pysähtyä kauniilla laavulle ihailemaan veden muovaamaa maisemaa. Laavu ja luontopolku ovat käytössä ilmoituksella numeroon: 040 5053357, vastausta ei tarvitse odottaa.
Hollolan Hirvi
Hollolan Hirvi on sopiva paikka erilaisten yritys- ja yksityistilaisuuksien järjestämiseen, oli kyseessä sitten kokoukset, juhlat, illanvietot tai kongressien illalliset. Tilaa löytyy kesäkaudella maksimissaan jopa 180 henkilölle. Ohjelmapalveluiden sisä- tai ulko-ohjelmista voi valita virkistävää tekemistä, vaikka työhyvinvointi- ja virkistyspäivälle.
Hollolan Hirven omassa maatilapanimossa valmistetaan olutta, käsityönä ilman automatiikkaa, lähinnä oman ravintolan myyntiin. Olutkoulussa on mahdollisuus tutustua oluen historiaan, raaka-aineisiin ja valmistukseen. Samalla tutuksi tulevat myös klassikko-oluet eri puolilta Eurooppaa. Koulun jälkeen maistuvat puuhiiligrillissä kypsennetyt maalaismakkarat, talon erikoisuus hirvipyörykät, hämäläinen piimäjuusto ja muut maalaisherkut. Palanpainikkeeksi talon Hirvi-olutta tai kivisahtia. Ilta huipentuu olutkoulun todistusten jakoon.
Tunnelmallinen, palkintoja voittanut savusauna on tehty järeästä haavasta ja sopii hyvin mm. saunajooga- ja yrttisauna- ohjelmiin. Lauteille mahtuu kerralla 24 saunojaa. Terassilta avautuu upea näkymä kumpuilevaan maalaismaisemaan. Saunan terassilla on poreileva kylpyallas ja nuotiopaikka.
Haluttaessa talon isäntä kertoo mielellään lyhyesti paikkakunnan ja talon historiasta. Tarvittaessa myös englanniksi, saksaksi ja ruotsiksi (sovittava etukäteen). Kesto noin 5 – 15 minuuttia.
Niipalan tila
Hollolan perinnemaisemien keskellä sijaitseva Niipalan tila on monimuotoinen luomutila, joka harjoittaa vihannestuotantoa, viljanviljelyä sekä matkailupalveluita. Haluamme tarjota ihmisläheisiä ja kestäviä maaseutupalveluita, jotka edistävät ihmisten hyvinvointia.
Vihannesviljelyssä tavoitteemme on tarjota lähiseudun ihmisille aito mahdollisuus valita ruoka-aineiksi monipuolinen valikoima paikallisesti ja luonnonmukaisesti tuotettuja kasviksia.
Lisäksi tilalla on modernin kodikkaat tilat kokoukseen ja juhlaan rauhallisessa ja luonnonläheisessä ympäristössä.
Muinaisjäännöksiä ja historiallinen maantie
Ylinen Viipurintie on yksi Suomen historiallisista maanteistä. Ensimmäinen kirjallinen maininta tiestä löytyy Ruotsin kuninkaan, Kustaa Vaasan, sihteerinä toimineen Jaakko Teitin valitusluettelosta (1555-1557). Nimitys Ylinen tulee siitä, että Viipuriin on kulkenut aikoinaan kaksi tietä – Ylinen ja Alinen Viipurintie. Alinen Viipurintie eli Suuri Rantatie, joka on kulkenut Viipurista rannikkoa pitkin Turkuun, tunnetaan nykyään paremmin nimellä Kuninkaantie.
Kirkk’ailanmäen kalmisto
Kirkk’ailanmäen kalmisto sijaitsee Untilan kylässä, Jarvalantien varressa Hämeenlinna-Lahti -tien ylittävän sillan jälkeen. Paikalle on pystytetty kivipaasi muistomerkiksi.
Kirkk’ailanmäen kalmisto on yksi maamme merkittävimmistä kalmistolöydöistä. Hautausmaa on ollut käytössä ristiretkiajalta keskiajalle eli n. 1000-luvulta 1300-luvulle saakka. Kalmistosta on löydetty yli sata hautaa. Haudoista vanhimmat ajoittuvat 1000- ja 1100-lukujen taitteeseen, ja niistä on tehty merkittäviä esinelöytöjä. Suurin osa nuoremmista haudoista oli esineettömiä – hautaustapojen muutos on luultavasti ollut yhteydessä kristinuskon omaksumiseen seudulla. Perimätiedon mukaan Kirkk’ailanmäen eli Kirkkoaidan mäen, paikalla on sijainnut Hollolan ensimmäinen kirkko.
Kirkk’ailanmäen kalmiston paikalla on muistomerkki ja infotaulu. Itse kalmisto sijaitsee yksityisalueella, joten paikkaan on suotavaa tutustua vain tieltä käsin.