Hammonjoki

Viimeksi päivitetty: 04.10.2023Hammonjoki sijaitsee lähellä Hollolan kirkonkylää, saa vetensä Salpausselän lähteistä ja laskee Vesijärveen. Joki on ainoita Vesijärven valuma-alueella sijaitsevia taimenjokia, jossa on luontaisesti lisääntyvä taimen ja puronieriäkanta. Kalastuskohteena Hammonjoki jakautuu kahteen erilliseen kalastuslupa-alueeseen. Näistä pidempi, puolentoista kilometrin mittainen alue 1 sijoittuu alajuoksulle, Vesijärven ja Koveroistenjärven väliin, kun taas puolen kilometrin mittainen alue 2 ulottuu Koveroistenjärven eteläpäästä aina Sepänpuron ja Laavijoen yhtymäkohtaan. Hammonjoen valumaalueen pinta-ala on noin 45 km2. Pääuoma alkaa Kiikunjoen nimellä, muuttuen Sepänpuroksi. Joki levenee Koveroistenjärveksi joka laskee Hammonjokena Vesijärveen. 
 
Kalastus Hammonjoella on sallittu vain perhokalastusvälineillä. Kalastuksessa saa käyttää ainoastaan väkäsetöntä koukkua. Jokialueella, Hammonjoen suulla, Vesijärvessä sekä Koveroistenjärvessä on seisovien pyydysten käyttö kielletty. 
 
Hammonjoella kalastavalta vaaditaan valtion Kalastonhoitomaksu ja Hammonjoen perhokalastuslupa. 
 
Retkeily 
Kalastus 
Laavu 
Salpausselkä Geopark  
 
Saapumisohjeet  
 
Saapuminen: 

 
Lähtöpaikka:  
Isomyllyntie, 16710 Hollola 

Linkki lähtöpaikalle
 
 
Ohjeet:  
Kalastus on sallittu vain perhokalastusvälineillä.  
Kalastuksessa saa käyttää ainoastaan väkäsetöntä koukkua. 
Valtion kalastonhoitomaksu 18-64-vuotiailta ja Hammonjoen perhokalastuslupa 
Alue jakaantuu kahteen erilliseen kalastuslupa-alueeseen 
Ota huomioon myös muut alueen säännöt 
Kunnioita luontoa ja siellä kulkijoita 
Tulen teko vain merkityillä paikoilla 
Hätätilanteessa soita 112 
Nauti luonnosta ja sen puhtaudesta 
 


Salpausselkä Geopark kohde 

Hammonjoki Salpausselkä Geopark-kohde
Eräs paikan suosion salaisuuksista kalastuskohteena on, että kalastusolosuhteet muuttuvat siellä vedenpinnan korkeuden ja veden kirkkauden vaihtelun vuoksi nopeasti. 

Linkki Hammonjoki


Lahden Perhokalastajat  
Hammonjoki on perhokalastuspaikkana haastava. Se vaatii tutustumista ja opettelua, mutta usein se myös palkitsee kärsivällisen. Ehkä tässä onkin yksi sen suosion salaisuuksista. Virran pysyessä sulana Hammonjoella voi kalastaa ympäri vuoden, mutta kesä on selvästi Hammonjoen parasta aikaa. Varsinainen kalastuskausi alkaa yleensä toukokuun puolen välin aikoihin, jolloin vedenpinta laskee ja vesi kirkastuu. 

Linkki Hammonjoen kalastukseen


Hammonjoen kunnostus 


Hammonjoki on ainoita Vesijärven valuma-alueella sijaitsevia jokia, joissa on luontaisesti lisääntyvä taimen- ja puronieriäkanta. Vuonna 1996 perustettiin kaksiosainen kalastuskohde. Syksyllä 2006 toteutettiin Hammonjoella ja sen latvajoilla, Laavijoella ja Sepänpurolla, kalataloudellinen kunnostus jolla pyrittiin mahdollistamaan erityisesti taimenen kulku lisääntymisalueilleen. Työt saatiin pääosin tehtyä 2006 mutta joitakin pieniä kohteita ja viimeistelyjä toteutettiin vuonna 2007. 

Linkki Hammonjoen hoitotoimet ja kunnostus
 
Alueen säännöt 

Linkki sääntöihin

Linkki  reitteihin karttapalvelussa