Ulkojäät

Viimeksi päivitetty: 03.01.2024

Hollolassa on 10 kenttää, jotka voidaan hyvinä talvina jäädyttää luistelukentiksi. Hollolan kunnan kaikki luistelukentät ja kaukalot sekä niiden ajantasaisen tilanteen löydät jäälle.fi:stä. Sivuilta selviää ulkojään sijainti ja milloin jää on viimeksi huollettu. Heinsuon ja Salpakankaankoulun kentillä ovat katokset luistinten pukemiseen. Muiden luistelukenttien varustuksena on penkki. Heinsuon huoltorakennuksen WC on käytössä silloin, kun jäähallissa on toimintaa.

Siirry jäälle.fi -sivulle , avautuu uuteen välilehteen

Kentillä luistellaan omalla vastuulla.

Hyvä tietää ulkojäistä

Hyvän ja kestävän ulkojään teko aloitetaan lumen tamppaamisella. Jään alle on tärkeä saada riittävä määrä lunta, jotta jäästä saadaan valkea. Valkea jää kestää paremmin kevättalven auringonpaistetta, jolloin jäitä voidaan käyttää pidempään kevääseen. Kentän jäädyttäminen kestää ihannekeleillä, eli 5-10 asteen pakkasella, noin viikon. Jos pakkasta on yli 20 astetta, jää alkaa halkeilla. Luistelukenttä säilyy hyvänä niin kauan, kun lämpötila on nollassa tai sen alle. Jää alkaa pehmetä heti kun lämpötila nousee plusasteille.

Salpakankaan koulun kentän jäiden teko vaatii keleiltä erityisen paljon. Pohjajää voidaan tehdä, kun lämpötila on 0 ja -5 C välillä.

  • Kenttien jäädytystilanne ja kenttien kunto kerrotaan sivuilla https://jaalle.fi/fi/hollola, jota kenttien kunnossapitäjät päivittävät. 
  • Jäädytettäviä kenttiä on Hollolassa 10.
  • Heinsuon urheilukeskuksen ja Kalliolan koulun luistelukenttiä ylläpidetään myös viikonloppuisin. Muita kenttiä ylläpidetään ainoastaan arkisin.
  • Valot laitetaan päälle ja maalit sekä penkit tuodaan kentälle vasta kun kenttä saadaan luistelukuntoon. 
  • Kenttien jäädytystä jatketaan ainakin helmikuun loppuun saakka. Tämän jälkeen kenttiä hoidetaan auraamalla maaliskuun puoleen väliin saakka tai niin pitkään kuin olosuhteet sallivat.