Harmiokallio

Viimeksi päivitetty: 09.01.2024

Harmiokallio sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaassa kulttuurimaisemassa, joka edustaa Hollolan vanhinta, mahdollisesti rautakaudelle asti ulottuvaa kyläasutusta. Kallion koillisreunan komea graniittinen jyrkänne kohoaa 15-20 metrin korkeuteen.

Harmiokallio koostuu graniitista, joka on kiteytynyt sulasta kiviaineksesta eli magmasta syvällä maankuoressa. Lähes 2 miljardia vuotta sitten nykyisen eteläisen Suomen alueelle kohosi mannerlaattojen törmäyksen seurauksena Alppien kaltainen Svekofennidien vuoristo. Graniittia nousi tällöin kohti maan pintaa. Miljoonien vuosien aikana korkeatkin vuoristot tasoittuvat luonnonvoimien kuluttamina. Alueemme kalliot, kuten Harmiokallio, ovat jäänteitä tämän muinaisen vuorijonon alimmista osista. 

Harmikallio, kuva: Taneli Paavoseppä

 • Luontopolku ja laavu (ilmoituksella)
 • Portti luontoon
 • Kaunis maisema
 • Arvokas kulttuurimaisema
 • Salpausselkä Geopark
 • Maaseuturavintola Hollolan Hirvi

Reitille pääsee jalan, kävellen, pyörällä tai autolla sekä joukkoliikenteellä (n. 2 km päähän).

Kierroksen aloituspisteiksi sekä autojen pysäköintiin soveltuvat:

 • Niipalan tila (Kirkkotie 16, Hollola)
 • Hollolan Hirvi (Aikkalantie 37, Hollola)

Kierroksen voi halutessaan kiertää myös eripituisilla reiteillä. Kierros lyhenee esimerkiksi jättamällä alueen lounaisosassa sijaitsevan Nokkolan lenkin tai muut kaukaisemmat kohteet pois.

 • Laavulle ja luontopolulle pääsy ilmoituksella. Jätä tekstiviesti ajankohdasta ja henkilömäärästä nimellä numeroon: 040 5053357, vastausta ei tarvitse odottaa
 • Pysäköinti Hollolan Hirven pysäköintialueen kylätien puoleiseen päähän. Ethän pysäköi kylätielle, pellolle tai saunalle johtavalle tielle
 • Kunnioita luontoa ja naapureiden rauhaa, vältä turhaa meluamista
 • Alueella kulku vain merkityllä luontopolulla
 • Tulen teko vain merkityllä paikalla, huomio metsäpalovaroitukset
 • Kiipeily vain ohjatusti
 • Viethän kaikki tuomasi roskat pois mukanasi
 • Hätätilanteessa soita 112
 • Pidä eläimet kytkettyinä
 • Nauti luonnosta ja sen puhtaudesta

Luontopolku ja laavu

Harmiokallioon pääse tutustumaan lyhyellä luontopolulla, joka lähtee jyrkänteen alta laavun luota ja kulkee portaita pitkin kallion päälle. Ylhäällä kalliolla pääsee ihailemaan kulttuurimaisemaa ja kaunista metsää. Jyrkänne sopii hyvin kiipeilyyn, mutta kiipeily kalliolla on sallittu vain luvan saaneille. Luontopolun päätteeksi voi pysähtyä kauniilla laavulle ihailemaan veden muovaamaa maisemaa. Laavu ja luontopolku käytössä ilmoituksella.

Harmikallion laavu, kuva: Taneli Paavoseppä

Salpausselkä Geopark -kohde

Viimeisimmän jääkauden aikana koko Suomi oli 2-3 kilometriä paksun mannerjäätikön peitossa. Liikkuva jäätikkö vei mukanaan irtonaisen aineksen Harmiokallion kohdalla olevasta leveästä, kaakko-luodesuuntaisesta kallioperän ruhjeesta. Tällöin ruhjeen reunalla oleva Harmiokallion jyrkänne jäi näkyville. Harmiokalliossa on koillis-lounaissuuntaisia pystyjä rakoja, jotka osaltaan luovat jyrkänteelle sen ulkomuodon ja kiipeilylle hyvin sopivan pinnan.

Seitsemän kylän kierros

Kierroksen pituus on noin 5–9 kilometriä ja se kulkee hiekkatiellä maalaismaisemassa ja soveltuu erinomaisesti myös pyörällä kierrettaväksi. 

 • Seitsemän kylän kierros

  Seitsemän kylän kierros

  Seitsemän kylän kierros kulkee kumpuilevien peltomaisemien halki maakunnallisesti ja valtakunnallisesti arvokkaassa kulttuuriympäristössä ja maisema-alueella.

Elämysravintola Hollolan Hirvi

Hollolan Hirvi on sopiva paikka erilaisten yritys- ja yksityistilaisuuksien järjestämiseen, oli kyseessä sitten kokoukset, juhlat, illanvietot tai kongressien illalliset. Tilaa löytyy kesäkaudella maksimissaan jopa 180 henkilölle. Ohjelmapalveluiden sisä- tai ulko-ohjelmista voi valita virkistävää tekemistä, vaikka työhyvinvointi- ja virkistyspäivälle.

Hollolan Hirven omassa maatilapanimossa valmistetaan olutta, käsityönä ilman automatiikkaa, lähinnä oman ravintolan myyntiin. Olutkoulussa on mahdollisuus tutustua oluen historiaan, raaka-aineisiin ja valmistukseen. Samalla tutuksi tulevat myös klassikko-oluet eri puolilta Eurooppaa. Koulun jälkeen maistuvat puuhiiligrillissä kypsennetyt maalaismakkarat, talon erikoisuus hirvipyörykät, hämäläinen piimäjuusto ja muut maalaisherkut. Palanpainikkeeksi talon Hirvi-olutta tai kivisahtia. Ilta huipentuu olutkoulun todistusten jakoon.

Tunnelmallinen, palkintoja voittanut savusauna on tehty järeästä haavasta ja sopii hyvin mm. saunajooga- ja yrttisauna- ohjelmiin. Lauteille mahtuu kerralla 24 saunojaa. Terassilta avautuu upea näkymä kumpuilevaan maalaismaisemaan. Saunan terassilla on poreileva kylpyallas ja nuotiopaikka.

Haluttaessa talon isäntä kertoo mielellään lyhyesti paikkakunnan ja talon historiasta. Tarvittaessa myös englanniksi, saksaksi ja ruotsiksi (sovittava etukäteen). Kesto noin 5 – 15 minuuttia.

Elämysravintola Hollolan hirvi , avautuu uuteen välilehteen

Tarinoita poluilta

Harmiokallion luontopolku on saatavilla myös tarinoilla höystettynä. Mitä kaikkea onkaan nähnyt yli 100-vuotias kuusi? Miten Hollolan Hirvi on rakentunut ja minkälaista oli elämä ennen? Entä mikä on Harmio? Varaa oma tarinapolkusi sähköpostilla: ilkka.sipila@hollolanhirvi.fi

Savusaunaan

Harmiokallion vieressä sijaitsee Hollolan Hirven laatusertifioitu savusauna, joka on varattavissa tilauksesta. Kesäisin on myös avoimia saunavuoroja. Graniittiseinäisen Maaseuturavintola Hollolan Hirven yhteydessä toimii panimo, jonka erikoisuutena on mm. aito perinteinen Kivisahti. Katso aukioloajat ja muut lisätiedot. Savusauna ja ravintopalvelut: Ilkka Sipilä / 040 5053357

Hollolan hirven savusauna , avautuu uuteen välilehteen

Ohjattua kiipeilyä

Harmiokalliolla on mahdollistaa päästä kiipeilemään ohjatusti. Kiipeilypaikka on turvallisuussyistä tarkoitettu vain ohjattujen kiipeilyryhmien käyttöön. Käytöstä on sovittava etukäteen Suur-Hollolan Alppikerhon kanssa Jonne Salonen / 0400628896. Jos haluat käyttää laavua muuhun tarkoituksen, ota yhteyttä maanomistajaan: ilkka.sipila@hollolanhirvi.fi

Kiipeilyn peruskurssit Harmiokalliolla , avautuu uuteen välilehteen