Harmiokallio
Viimeksi päivitetty: 07.11.2023Harmiokallio sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaassa kulttuurimaisemassa, joka edustaa Hollolan vanhinta, mahdollisesti rautakaudelle asti ulottuvaa kyläasutusta. Kallion koillisreunan komea graniittinen jyrkänne kohoaa 15-20 metrin korkeuteen.
Harmiokallio koostuu graniitista, joka on kiteytynyt sulasta kiviaineksesta eli magmasta syvällä maankuoressa. Lähes 2 miljardia vuotta sitten nykyisen eteläisen Suomen alueelle kohosi mannerlaattojen törmäyksen seurauksena Alppien kaltainen Svekofennidien vuoristo. Graniittia nousi tällöin kohti maan pintaa. Miljoonien vuosien aikana korkeatkin vuoristot tasoittuvat luonnonvoimien kuluttamina. Alueemme kalliot, kuten Harmiokallio, ovat jäänteitä tämän muinaisen vuorijonon alimmista osista.
Luontopolku ja laavu (ilmoituksella)
Portti luontoon
Kaunis maisema
Arvokas kulttuurimaisema
Salpausselkä Geopark
Maaseuturavintola Hollolan Hirvi
Saapumisohjeet
Saapuminen:
Reitille pääsee autolla, jalan ja pyörällä. Joukkoliikenteellä n. 2 km päähän kohteesta.
Lähtöpaikka:
Hollolan Hirvi, Aikkalantie 37, 15880 Hollola
Ohjeet:
Laavulle ja luontopolulle pääsy ilmoituksella. Jätä tekstiviesti ajankohdasta ja henkilömäärästä nimellä numeroon: 040 5053357, vastausta ei tarvitse odottaa
Pysäköinti Hollolan Hirven pysäköintialueen kylätien puoleiseen päähän. Ethän pysäköi kylätielle, pellolle tai saunalle johtavalle tielle
Kunnioita luontoa ja naapureiden rauhaa, vältä turhaa meluamista
Alueella kulku vain merkityllä luontopolulla
Tulen teko vain merkityllä paikalla, huomio metsäpalovaroitukset
Kiipeily vain ohjatusti
Viethän kaikki tuomasi roskat pois mukanasi
Hätätilanteessa soita 112
Pidä eläimet kytkettyinä
Nauti luonnosta ja sen puhtaudesta
Luontopolku ja laavu
Harmiokallioon pääse tutustumaan lyhyellä luontopolulla, joka lähtee jyrkänteen alta laavun luota ja kulkee portaita pitkin kallion päälle. Ylhäällä kalliolla pääsee ihailemaan kulttuurimaisemaa ja kaunista metsää. Jyrkänne sopii hyvin kiipeilyyn, mutta kiipeily kalliolla on sallittu vain luvan saaneille. Luontopolun päätteeksi voi pysähtyä kauniilla laavulle ihailemaan veden muovaamaa maisemaa. Laavu ja luontopolku käytössä ilmoituksella.
Salpausselkä Geopark-kohde
Viimeisimmän jääkauden aikana koko Suomi oli 2-3 kilometriä paksun mannerjäätikön peitossa. Liikkuva jäätikkö vei mukanaan irtonaisen aineksen Harmiokallion kohdalla olevasta leveästä, kaakko-luodesuuntaisesta kallioperän ruhjeesta. Tällöin ruhjeen reunalla oleva Harmiokallion jyrkänne jäi näkyville. Harmiokalliossa on koillis-lounaissuuntaisia pystyjä rakoja, jotka osaltaan luovat jyrkänteelle sen ulkomuodon ja kiipeilylle hyvin sopivan pinnan.
Seitsemän kylän kierros
Seitseman kylän kierros kulkee kumpuilevien peltomaisemien halki maakunnallisesti ja
valtakunnallisesti arvokkaassa kulttuuriympäristössä ja maisema-alueella. Kierroksen pituus on noin 5–9 kilometriä.
ja se kulkee hiekkatiellä maalaismaisemassa ja soveltuu erinomaisesti myös pyörällä kierrettaväksi.
Kierroksen aloituspisteiksi sekä autojen pysäköintiin
soveltuvat:
Niipalan tila (Kirkkotie 16, Hollola), niipalantila.fi
Hollolan Hirvi (Aikkalantie 37, Hollola), hollolanhirvi.fi
Kierroksen voi halutessaan kiertää myös eripituisilla reiteillä.
Kierros lyhenee esimerkiksi jättamällä alueen lounaisosassa
sijaitsevan Nokkolan lenkin tai muut kaukaisemmat kohteet
pois.
Linkki Seitsämän kylän kierroksen esittelyyn
Hollolan Hirvi
Hollolan Hirvi on sopiva paikka erilaisten yritys- ja yksityistilaisuuksien järjestämiseen, oli kyseessä sitten kokoukset, juhlat, illanvietot tai kongressien illalliset. Tilaa löytyy kesäkaudella maksimissaan jopa 180 henkilölle. Ohjelmapalveluiden sisä- tai ulko-ohjelmista voi valita virkistävää tekemistä, vaikka työhyvinvointi- ja virkistyspäivälle.
Hollolan Hirven omassa maatilapanimossa valmistetaan olutta, käsityönä ilman automatiikkaa, lähinnä oman ravintolan myyntiin. Olutkoulussa on mahdollisuus tutustua oluen historiaan, raaka-aineisiin ja valmistukseen. Samalla tutuksi tulevat myös klassikko-oluet eri puolilta Eurooppaa. Koulun jälkeen maistuvat puuhiiligrillissä kypsennetyt maalaismakkarat, talon erikoisuus hirvipyörykät, hämäläinen piimäjuusto ja muut maalaisherkut. Palanpainikkeeksi talon Hirvi-olutta tai kivisahtia. Ilta huipentuu olutkoulun todistusten jakoon.
Tunnelmallinen, palkintoja voittanut savusauna on tehty järeästä haavasta ja sopii hyvin mm. saunajooga- ja yrttisauna- ohjelmiin. Lauteille mahtuu kerralla 24 saunojaa. Terassilta avautuu upea näkymä kumpuilevaan maalaismaisemaan. Saunan terassilla on poreileva kylpyallas ja nuotiopaikka.
Haluttaessa talon isäntä kertoo mielellään lyhyesti paikkakunnan ja talon historiasta. Tarvittaessa myös englanniksi, saksaksi ja ruotsiksi (sovittava etukäteen). Kesto noin 5 – 15 minuuttia.
Tarinoita poluilta
Harmiokallion luontopolku on saatavilla myös tarinoilla höystettynä. Mitä kaikkea onkaan nähnyt yli 100-vuotias kuusi? Miten Hollolan Hirvi on rakentunut ja minkälaista oli elämä ennen? Entä mikä on Harmio? Varaa oma tarinapolkusi sähköpostilla: ilkka.sipila@hollolanhirvi.fi
Linkki Hollolan Hirven ohjelmapalvelut
Savusaunaan
Harmiokallion vieressä sijaitsee Hollolan Hirven laatusertifioitu savusauna, joka on varattavissa tilauksesta. Kesäisin on myös avoimia saunavuoroja. Graniittiseinäisen Maaseuturavintola Hollolan Hirven yhteydessä toimii panimo, jonka erikoisuutena on mm. aito perinteinen Kivisahti. Katso aukioloajat ja muut lisätiedot. Savusauna ja ravintopalvelut: Ilkka Sipilä / 040 5053357
Linkki Hollolan Hirven savusauna
Ohjattua kiipeilyä
Harmiokalliolla on mahdollistaa päästä kiipeilemään ohjatusti. Kiipeilypaikka on turvallisuussyistä tarkoitettu vain ohjattujen kiipeilyryhmien käyttöön. Käytöstä on sovittava etukäteen Suur-Hollolan Alppikerhon kanssa Jonne Salonen / 0400628896. Jos haluat käyttää laavua muuhun tarkoituksen, ota yhteyttä maanomistajaan: ilkka.sipila@hollolanhirvi.fi