Kuntapäättäjätutkimus 2024 käynnistynyt – kuntapäättäjillä tärkeä paikka vaikuttaa

Tutkimuksen avulla kunnanvaltuutetut ja johtoryhmän jäsenet voivat jakaa näkemyksiään paitsi kunnallisesta päätöksenteosta myös tulevan valtuustokauden haasteista.
Kuntapäättäjätutkimus 2024 tuottaa laajasti tilannekuvaa kuntien nykytilasta ja päättäjien näkemyksistä niin yleisellä tasolla kuin myös erikokoisissa ja erityyppisissä kunnissa eri puolella Suomea. Tiedot auttavat ymmärtämään kuntakentän moninaisuutta ja tarjoavat arvokkaita näkökulmia kuntavaalien 2025 yhteydessä käytäviin keskusteluihin.

Vastaamalla kuntapäättäjillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten kuntakentän ääni kuuluu valtakunnallisessa keskustelussa, ja miten oman kunnan toimintaedellytyksiä voidaan tietoon perustuen parantaa. Tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom

Kuntapäättäjätutkimus tarjoaa tietoa mm. seuraavista teemoista:

  • Kuntien elinvoima ja kehitys: Miten kunnat voivat vahvistaa elinvoimaansa ja varmistaa hyvää arkea kuntalaisille?
  • Seuraavan valtuustokauden ratkaistavat asiat: Mitkä asiat nousevat tärkeiksi tulevalla valtuustokaudella? 
  • Luottamushenkilöiden toimintaedellytykset: Miten paljon kuntapäättäjät käyttävät aikaa luottamustehtäviin ja millä keinoilla toimintamahdollisuuksia voitaisiin parantaa?
  • Kuntavaaliehdokkaaksi asettuminen: Mikä kannustaa tai estää ihmisiä asettumasta kuntavaaliehdokkaiksi?
  • Päätöksentekoprosessien kehittäminen: Miten hyvin kuntien päätöksenteko ja yhteistyö toimii ja missä olisi parannettavaa?
  • Häirintä ja uhkailu: Vaikuttavatko häirintä ja uhkailu kuntapäättäjien työskentelyyn?
Ensimmäiset tulokset julki loppuvuodesta

Kuntapäättäjätutkimus 2024 toteutetaan osana Kuntaliiton Erilaistuva KuntaSuomi 2025 -tutkimusohjelmaa. Tutkimusohjelman edellinen Kuntapäättäjätutkimus toteutettiin syksyllä 2020.
Kuntapäättäjätutkimus on jatkoa Kuntaliiton aiempien tutkimusohjelmien (ARTTU2, Paras-ARTTU ja KuntaSuomi 2004) yhteydessä vuosina 1995, 1999, 2003, 2010, 2015 ja 2017 toteutetuille kuntapäättäjäkyselyille. 

Kuntapäättäjätutkimus, joka on toteutettu 1990-luvulta alkaen, on yksi ehdottomasti tärkeimmistä tutkimuksista, johon luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden kannattaa vastata, ja aktiivisimpia kuntia muistamme palkinnolla. Marianne Pekola-Sjöblom

Kuntapäättäjäkysely 2024 tuloksia tullaan julkaisemaan vaiheittain ja teemoittain syksyn 2024 ja kevään 2025 aikana. 

Valtuuston päätökset 23.9.2024

Kokouksen pöytäkirja on luettavissa kunnan verkkosivuilta täältä.

  • Valtuusto myönsi Lasse Peltoselle eron kunnan luottamustehtävistä paikkakunnalta muuton vuoksi. Tilalle valtuustoon nousee Anne Suomäki jäljellä olevaksi toimikaudeksi 31.5.2025 asti.
    Muihin Peltosen luottamustehtäviin valittiin varajäseneksi ympäristöterveyslautakuntaan Pauli Karvinen ja Jarkko Niemi kiinteistötoimitusten uskotuksi mieheksi.
  • Valtuusto myönsi Satu Segersvenille eron kunnanhallituksen jäsenyydestä perussuomalaisten valtuustoryhmästä ja puolueesta eroamisen vuoksi. Valtuusto valitsi kunnanhallituksen jäseneksi Mira Viljasen ja varajäseneksi Christa Asikaisen jäljellä olevaksi toimikaudeksi 31.5.2025 asti.
    Muihin Segersvenin luottamustehtäviin valittiin Pia Salo ympäristöterveyslautakunnan jäseneksi ja puheenjohtajaksi sekä Mira Viljanen kiinteistötoimitusten uskotuksi mieheksi.
  • Valtuusto myönsi varavaltuutettu Päivi Pasaselle eron luottamustehtävistä paikkakunnalta muuton vuoksi. Pasasen tilalle valittiin Satu Segersven varajäseneksi tarkastuslautakuntaan sekä sivistys- ja hyvinvointivaliokuntaan.
  • Valtuusto myönsi varavaltuutettu Jasmin Kaukolle eron luottamustehtävistä paikkakunnalta muuton vuoksi. Kaukon tilalle valittiin Sofia Rossi tarkastuslautakunnan jäseneksi.
  • Valtuusto merkitsi tiedoksi Hollolan hyvinvointiraportin 2023. Raportti on luettavissa täältä.
  • Valtuusto hyväksyi keskuskorttelien asemakaavamuutoksen. Keskuskorttelien asemakaavan muutos koskee Hollolan kuntakeskuksessa sijaitsevia, liikekeskuksen länsipuolella olevia kortteleita sekä niihin liittyviä pysäköinti-, tori- ja katualueita.
  • Valtuusto hyväksyi talousarvion toteutumisen ajalta 1-4/2024 sekä vuodelle 2024 tehdyt talousarviomuutokset.
  • Kokouksessa jätettiin yksi aloite, joka koski mahdollisuutta järjestää lisää kuljetuksia muihin alueen uimahalleihin Hollolan uimahallin remontin aikana.

Nuorisovaltuuston uusi puheenjohtaja Orvokki Kekki kertoi nuorisovaltuuston ajankohtaisista asioista. Hän totesi nuorisovaltuuston kokoonpanon pienentyneen osan jäsenistä siirryttyä hoitamaan muita velvollisuuksia. Uuden puheenjohtajan lisäksi on valittu uusi varapuheenjohtaja Silja Mörä ja sihteeri Riina Kurki.
Nuorisovaltuusto jatkaa toimintaa aktiivisena ja syksyllä perehdytään ja tutustutaan kunnan nuorisotiloihin. Lisäksi nuorisovaltuusto haluaa lisätä vuorovaikutusta kuntapäättäjiin, jotka kutsutaan syksyllä peliturnaukseen nuorten kanssa.