Leikkivälineille tehdään toiminnallisia tarkastuksia useampi kesän aikana. Tällöin välineistä tarkastetaan kaikki laitteen toiminnan ja turvallisuuden kannalta tärkeät osat. Huolto- ja korjaustarpeita on vaihtelevasti ja niitä aiheutuu monista syistä, myös viime aikoina lisääntyneen ilkivallan vuoksi.
Vuositarkastus tehdään kerran vuodessa, jossa käydään välineiden kunnon lisäksi läpi koko leikkialueen turvallisuustekijöitä. Vuosittainen tarkastus ajoittuu usein kevääseen, jolloin lumet ovat leikkipaikoiltakin sulaneet. Huomioita kiinnitetään välineiden mahdolliseen heikentyneeseen rakenteelliseen kestävyyteen, (esim. laho, liitosten löystyminen), sään aiheuttamiin vaurioihin, putoamisalustan määrään, laatuun ja kuntoon, pintakäsittelyyn sekä alueen yleiseen turvallisuustasoon.
Leikkivälineille asetetut vaatimukset ovat osa eurooppalaisia standardeja ja lainsäädäntö edellyttää turvallisuusvaatimusten täyttymistä. Tarkastuksia suorittavalla henkilöllä on oltava tätä varten erillinen pätevyys.
Terranor Oy puh. 010 2488 990 (paikallis- tai matkapuhelumaksu 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min (alv 24 %) soitettaessa kotimaan lanka- ja matkapuhelinliittymistä) sähköposti: hollola@terranor.fi
Ajatus verkoston perustamisesta tuntui hyvältä ja sitä pidettiin toivottuna niin vanhempainyhdistysten kuin kunnan osallisuustyön, perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen näkökulmasta.
Ensimmäinen vanhempainverkostokokoontuminen pidetiin huhtikuussa Heinsuon koululla ja syyslukukauden alettua verkosto kokoontui uudelleen 3. syyskuuta Kallion koululla. Tapaamiset toteutetaan kiertävällä systeemillä tutustuen samalla kunnan eri kouluihin. Seuraava tapaaminen on jo sovittu tammikuulle 2025, jolloin verkosto kokoontuu Nostavan koululla.
Tapaamisissa käydään läpi ajankohtaisia aiheita sekä vaihdetaan ajatuksia ja ideoita vanhempainyhdistystoiminnan kehittämiseksi.
Tärkeä työväline osallisuustyön näkökulmasta
Tapaamisiin osallistuvat koulujen vanhempainyhdistysten ja toimikuntien edustajat koko kunnan alueelta. Kunnan edustajina toimivat osallisuuskoordinaattori, varhaiskasvatuksen asiantuntija, perusopetuksen suunnittelija, aluerehtori sekä kunkin koulun rehtori vuorollaan. Verkoston tapaamisiin kutsutaan myös ajankohtaisia vierailijoita. Kalliolan koululla vierailijana oli hyvinvointitutor Anne Katajamäki, joka kertoi vanhemmille yhteisöllisen opiskeluhuollon kehittämisen teemasta.
– Verkosto on tärkeä foorumi kunnan osallisuustyön näkökulmasta kuulla ja käydä vuoropuhelua lasten ja nuorten turvallisen kasvun ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Samalla vanhempainyhdistyksille tarjoutuu mahdollisuus keskinäisen yhteistyön rakentumiselle ja toimivien käytäntöjen jakamiselle, kertoo kunnan osallisuuskoordinaattori Hanna Ruokamo.