PFAS-yhdisteet talousvedessä

Suomessa talousveden laatua valvotaan lainsäädännön vaatimusten mukaisesti säännöllisesti viranomaisvalvonnassa, jonka lisäksi tehdään jatkuvaa vesihuoltolaitosten omavalvontaa. Suomen lainsäädäntö (Talousvesiasetus) määrittää talousveden laadulle terveysperusteisesti eri muuttujien laatuvaatimukset, jotka on asetettu asiantuntijoiden toimesta. Laatuvaatimukset noudattavat EU:n juomavesidirektiivin vaatimuksia.

Per- ja polyfluoratut alkyyliyhdisteet (PFAS-yhdisteet) päätyvät talousveteen vedenhankintaan käytettävistä raakavesistä. Talousveden tämänhetkiseen kansalliseen raja-arvoon verrattuna merkityksellisiä määriä PFAS-yhdisteitä on kansainvälisen kokemuksen perusteella päätynyt raakavesiin paloharjoitusalueilta, lentokentiltä ja teollisuudesta.

Raakavesistä Suomessa mitattujen PFAS-yhdisteiden pitoisuuksien perusteella ei pidetä todennäköisenä, että Suomen talousvesistä löytyisi talousvesiasetuksen nykyiset, juomavesidirektiivin mukaiset raja-arvot ylittäviä pitoisuuksia PFAS-yhdisteitä. Tätä tukee Vesilaitosyhdistyksen käynnissä olevan Raakaveden omavalvonnan tutkimukset vesihuoltolaitoksilla -hankkeen alustavat tulokset. Tähän mennessä tutkituista noin 430 raakavesinäytteestä (pohjavesiä, tekopohjavesiä ja pintavesiä) ei ole löytynyt talousvesiasetuksen 20 PFAS-yhdisteen summan laatuvaatimuksen (100 ng/L) ylittäviä pitoisuuksia PFAS-yhdisteitä.  Hanke valmistuu ja tulokset raportoidaan vuoden 2025 alussa. Hankkeessa on tutkittu kuuden Hollolassa sijaitsevan vedenottamon raakavettä.

Lisätietoja PFAS-yhdisteistä talousvedessä Lahti Aqua Oy:n uutisessa ja yleisesti Hollolan talousveden laadusta.

Salpakierto: Jätehuollon seinäkalenteri vuodelle 2025 jaetaan jokaiseen kotitalouteen

Lisäksi kalenteri jaetaan toimialueen yrityksiin ja toimialueen ulkopuolella asuvien kesämökkiläisten kotiosoitteeseen. Kalenteri kustannetaan jätehuollon perusmaksulla ja se on osa kuntien lakisääteistä jäteneuvontaa.

– Ensi vuoden kalenteri sisältää jälleen paljon tärkeää ja ajankohtaista asiaa asumisen jätehuoltopalveluista ja jätteiden lajittelusta, kertoo Salpakierto Oy:n viestintäpäällikkö Hanna Bergman.

Kalenterissa kerrotaan muun muassa eri jätelajien kierrätyksen merkityksestä materiaalien kierrolle ja kotimaiselle energiaomavaraisuudelle. Kalenterista löytyy ohjeita mm. talvikompostoinnin haasteisiin ja tuulettuvan biojäteastian käyttöön.
Kalenteri kokoaa yhteen tiedot kiinteistöjen jätehuoltopalveluista sekä jätteiden vastaanottopalveluista.

Kalenteri sisältää uudet kodin jätteiden lajitteluohjeet irrotettavana julisteliitteenä, kiertävien jätekeräysten aikataulut sekä palvelupisteiden yhteystiedot ja aukioloajat.

– Olemme myös tuottaneet taloyhtiöille rappuesitteen, jolla asukkaita voi tiedottaa uusien lajitteluohjeiden jakelusta. Sen voi tulostaa verkkosivuiltamme https://salpakierto.fi/wp-content/uploads/2024/11/RAPPULAPPU_Lokki-kalenteri-2025-jaetaan-joka-kotiin.pdf

Jos kalenteri jostain syystä jää postin mukana kotiin tulematta, sen voi noutaa itselleen vuoden vaihteen jälkeen esimerkiksi omasta lähikirjastosta tai kunnan palvelupisteestä.

Kalenterin kuvitus on Kaunis Päijät-Häme -kalenterikuvakisan satoa ja koostuu toimialueen asukkaiden ottamista valokuvista, joissa inspiraation lähteenä on ollut ”Luonnossa liikkuminen”.

Uusi valokuvakisa seuraavaa kalenteria varten käynnistyy helmikuun alusta teemalla ”Lähiluonto ja sen merkitys”. Kuvakisaan voi osallistua ja päättyneen kuvakisan kuvavalikoimaa voi ihailla vuoden loppuun saakka osoitteessa kaunispäijäthäme.fi. Kalenteriin valitut kuvat palkitaan.

Lisätietoja antaa:
viestintäpäällikkö Hanna Bergman, puh. 044 700 5898

Salpakierto Oy on 9 kunnan omistama osakeyhtiö, joka huolehtii jätelain mukaisista yhdyskuntajätehuollon palvelutehtävistä omistajakuntiensa alueella. Tehtäviin kuuluvat kunnan vastuulle kuuluvien jätteiden vastaanotto, käsittely, jäteneuvonta, jätehuollon suunnittelu ja kehittäminen sekä jätteenkuljetus kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen osalta. Yhtiö on osa Lahden kaupunkikonsernia.