Seitsemän kylän kierros – 5–9 km
Viimeksi päivitetty: 09.01.2024Hollolan Kankaantaan alueelle kehitetty Seitsemän kylän kierros kulkee kumpuilevien pelto- ja perinnemaisemien halki valtakunnallisesti arvokkaassa kulttuuriympäristössä ja maisema-alueella. Kankaantaka on vanha kutsumanimi seitsemän kylän alueelle, johon kuuluvat Aikkala, Hälvälä, Jarvala, Nokkola, Untila, Utula ja Vesala. Kierroksen varrella on useita palveluntarjoajia ja satoja vuosia vanhoja tiloja.
Kierroksen pituus on noin 5–9 kilometriä ja se kulkee hiekkatiellä maalaismaisemassa ja soveltuu erinomaisesti myös pyörällä kierrettäväksi. Kierroksen voi halutessaan kiertää myös eripituisilla reiteillä. Kierros lyhenee esimerkiksi jättämällä alueen lounaisosassa sijaitsevan Nokkolan lenkin tai muut kaukaisemmat kohteet pois.
- 5-9 km
- Kylät: Aikkala, Hälvälä, Jarvala, Nokkola, Untila, Utula ja Vesala
- Keskivaativa reitti
- Pyöräily ja kävely
- Arvokas kulttuuriympäristö ja maisema-alue
- Portti luontoon
Reitille pääsee jalan, kävellen, pyörällä tai autolla sekä joukkoliikenteellä.
- Kierroksen aloituspisteiksi sekä autojen pysäköintiin soveltuvat:
- Niipalan tila (Kirkkotie 16, Hollola), niipalantila.fi
- Kinnarin tila (Soramäentie 1, Hollola), kinnarintila.fi
- Hollolan Hirvi (Aikkalantie 37, Hollola), hollolanhirvi.fi
- Kylä-Hentilän talli (Jarvalantie 171, Hollola), kyla-hentila.fi
- Pysäköi merkitylle alueelle
- Yksityisalueille meno kielletty
- Pidä eläimet kytkettyinä
- Kunnioita luontoa ja siellä kulkijoita
- Tulen teko alueella kielletty
- Hätätilanteessa soita 112
- Nauti luonnosta ja sen puhtaudesta
Harmiokallio
Kierroksen varrella, Hollolan Hirven vieressä sijaitsee upea luontokohde, Harmiokallio, joka on myös Salpausselkä Geopark -kohde. Harmiokallio sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaassa kulttuurimaisemassa, joka edustaa Hollolan vanhinta, mahdollisesti rautakaudelle asti ulottuvaa kyläasutusta.
-
Harmiokallio
Harmiokallio koostuu graniitista, joka on kiteytynyt sulasta kiviaineksesta eli magmasta syvällä maankuoressa. Kallion koillisreunan komea jyrkänne kohoaa 15-20 metrin korkeuteen.
Elämysravintola Hollolan Hirvi
Hollolan Hirvi on sopiva paikka erilaisten yritys- ja yksityistilaisuuksien järjestämiseen, oli kyseessä sitten kokoukset, juhlat, illanvietot tai kongressien illalliset. Tilaa löytyy kesäkaudella maksimissaan jopa 180 henkilölle. Ohjelmapalveluiden sisä- tai ulko-ohjelmista voi valita virkistävää tekemistä, vaikka työhyvinvointi- ja virkistyspäivälle.
Hollolan Hirven omassa maatilapanimossa valmistetaan olutta, käsityönä ilman automatiikkaa, lähinnä oman ravintolan myyntiin. Olutkoulussa on mahdollisuus tutustua oluen historiaan, raaka-aineisiin ja valmistukseen. Samalla tutuksi tulevat myös klassikko-oluet eri puolilta Eurooppaa. Koulun jälkeen maistuvat puuhiiligrillissä kypsennetyt maalaismakkarat, talon erikoisuus hirvipyörykät, hämäläinen piimäjuusto ja muut maalaisherkut. Palanpainikkeeksi talon Hirvi-olutta tai kivisahtia. Ilta huipentuu olutkoulun todistusten jakoon.
Tunnelmallinen, palkintoja voittanut savusauna on tehty järeästä haavasta ja sopii hyvin mm. saunajooga- ja yrttisauna- ohjelmiin. Lauteille mahtuu kerralla 24 saunojaa. Terassilta avautuu upea näkymä kumpuilevaan maalaismaisemaan. Saunan terassilla on poreileva kylpyallas ja nuotiopaikka.
Haluttaessa talon isäntä kertoo mielellään lyhyesti paikkakunnan ja talon historiasta. Tarvittaessa myös englanniksi, saksaksi ja ruotsiksi (sovittava etukäteen). Kesto noin 5 – 15 minuuttia.
Tarinoita poluilta
Harmiokallion luontopolku on saatavilla myös tarinoilla höystettynä. Mitä kaikkea onkaan nähnyt yli 100-vuotias kuusi? Miten Hollolan Hirvi on rakentunut ja minkälaista oli elämä ennen? Entä mikä on Harmio? Varaa oma tarinapolkusi sähköpostilla: ilkka.sipila@hollolanhirvi.fi
Savusaunaan
Harmiokallion vieressä sijaitsee Hollolan Hirven laatusertifioitu savusauna, joka on varattavissa tilauksesta. Kesäisin on myös avoimia saunavuoroja. Graniittiseinäisen Maaseuturavintola Hollolan Hirven yhteydessä toimii panimo, jonka erikoisuutena on mm. aito perinteinen Kivisahti. Katso aukioloajat ja muut lisätiedot. Savusauna ja ravintopalvelut: Ilkka Sipilä / 040 5053357
Hollolan hirven savusauna , avautuu uuteen välilehteenNiipalan tila
Hollolan perinnemaisemien keskellä sijaitseva Niipalan tila on monimuotoinen luomutila, joka harjoittaa vihannestuotantoa, viljanviljelyä sekä matkailupalveluita. Haluamme tarjota ihmisläheisiä ja kestäviä maaseutupalveluita, jotka edistävät ihmisten hyvinvointia. Vihannesviljelyssä tavoitteemme on tarjota lähiseudun ihmisille aito mahdollisuus valita ruoka-aineiksi monipuolinen valikoima paikallisesti ja luonnonmukaisesti tuotettuja kasviksia. Lisäksi tilalla on modernin kodikkaat tilat kokoukseen ja juhlaan rauhallisessa ja luonnonläheisessä ympäristössä.
Niipalan tila , avautuu uuteen välilehteenMuinaisjäännöksiä ja historiallinen maantie
Ylinen Viipurintie on yksi Suomen historiallisista maanteistä. Ensimmäinen kirjallinen maininta tiestä löytyy Ruotsin kuninkaan, Kustaa Vaasan, sihteerinä toimineen Jaakko Teitin valitusluettelosta (1555-1557). Nimitys Ylinen tulee siitä, että Viipuriin on kulkenut aikoinaan kaksi tietä – Ylinen ja Alinen Viipurintie. Alinen Viipurintie eli Suuri Rantatie, joka on kulkenut Viipurista rannikkoa pitkin Turkuun, tunnetaan nykyään paremmin nimellä Kuninkaantie.
Ylinen Viipurintie , avautuu uuteen välilehteenKirkk’ailanmäen kalmisto
Kirkk’ailanmäen kalmisto sijaitsee Untilan kylässä, Jarvalantien varressa Hämeenlinna-Lahti -tien ylittävän sillan jälkeen. Paikalle on pystytetty kivipaasi muistomerkiksi.
Kirkk’ailanmäen kalmisto on yksi maamme merkittävimmistä kalmistolöydöistä. Hautausmaa on ollut käytössä ristiretkiajalta keskiajalle eli n. 1000-luvulta 1300-luvulle saakka. Kalmistosta on löydetty yli sata hautaa. Haudoista vanhimmat ajoittuvat 1000- ja 1100-lukujen taitteeseen, ja niistä on tehty merkittäviä esinelöytöjä. Suurin osa nuoremmista haudoista oli esineettömiä – hautaustapojen muutos on luultavasti ollut yhteydessä kristinuskon omaksumiseen seudulla. Perimätiedon mukaan Kirkk’ailanmäen eli Kirkkoaidan mäen, paikalla on sijainnut Hollolan ensimmäinen kirkko.
Kirkk’ailanmäen kalmiston paikalla on muistomerkki ja infotaulu. Itse kalmisto sijaitsee yksityisalueella, joten paikkaan on suotavaa tutustua vain tieltä käsin.