Nuorisovaltuusto

Viimeksi päivitetty: 10.12.2024

Nuorten osallisuus ja vaikuttaminen sekä nuorten äänen kuuluminen on tärkeä osa päätösten tekoa.

Hollolassa nuorilla on oma vaikuttajaryhmä – Nuorisovaltuusto, jonka kautta nuorilla on mahdollisuus päästä vaikuttamaan päätöksentekoon ja toiminnan suunnitteluun. Voit seurata nuorisovaltuuston toimintaa ja käsiteltäviä aiheita kunnan verkkosivuilla – Nuorten vaikuttaminen.

Nuorisovaltuustotoiminnasta vastaa vapaa-aikapäällikkö ja osallisuuskoordinaattori.

Orvokki Kekki (PJ)

Riina Kurki (sihteeri)
Sara Riekkinen

Samu Hyytiä

Aatu Kuokkanen

Netta Rautiainen

Silja Mörä

Taika Cavander

Mika Korkalainen

Aatu Kuokkanen

Taika Cavander

Riina Kurki

Mika Korkalainen

Samu Hyytiä

Onko sinulla ideoita tai asiaa nuorisovaltuustolle? Nuorisovaltuuston käsiteltäväksi voi ehdottaa asiaa joka kaipaa muutosta: nuvahollola@gmail.com.

Nuorten vaikuttaminen , avautuu uuteen välilehteen Hollolan nuorisovaltuusto Facebookissa , avautuu uuteen välilehteen Hollolan nuorisovaltuusto Instagramissa , avautuu uuteen välilehteen Osallistuva budjetointi , avautuu uuteen välilehteen

Osallistuva budjetointi

Nuorisovaltuusto pilotoi Hollolassa "OSBU:a"

Osallistuva budjetointi eli tuttavallisemmin ”OSBU” on toimintatapa, jossa kunnan asukkaat ideoivat ja äänestävät määrärahan käytöstä sille asetettujen reunaehtojen puitteissa.

Osallistuvan budjetoinnin eli OSBUn määräraha 20 000 € kohdennettiin lasten ja nuorten hyvinvoinnin sekä asuinympäristön kehittämiseen. Tarkoituksena oli pilotoida Hollolassa ensikertaa OSBU-prosessia, josta saatujen kokemusten, osaamisen ja karttuneen tiedon valossa arvioidaan toimintamallin jatkosta kunnassa.

Osallistuvan budjetoinnin pilottiin annettiin marras-joulukuussa 2023 yhteensä 45 kuntalaisideaa, joista jatkokehitettiin 8 ehdotusta maaliskuun aikana toteutettuun äänestysvaiheeseen, jossa ääniä annettiin 282. Huhtikuussa 2023 kokoontui neuvottelukunta, joka teki suunnitelman äänestyksessä menestyneiden ehdotusten toteuttamiseksi vuoden 2024 aikana:

  • Kylille tekemistä.
  • Aamiaispäivä kouluilla.
  • Frisbeegolf puttipeli.

Osallistuvan budjetoinnin määräraha mahdollisti marraskuiset lauantait kotimaisen lasten kulttuurin äärellä.  Idea ”Kylille tekemistä” toteutettiin nuorisopalvelujen järjestämänä leffakiertueena, joka suuntasi Herralaan, Hämeenkoskelle, Paimelaan ja Hollolan kirkonkylälle. Koko perheen seikkailuelokuvaa, Räkä ja Roiskis, saapui kylillä katsomaan yhteensä n. 120 eri-ikäistä kuntalaista.

Aamiaispäivä kouluilla puolestaan toteutettiin osana kansallista Kodin ja koulun päivää 27.9.2024. Hollolan perusopetus ja kunnan ruokapalvelut kutsuivat niin oppilaat kuin vanhemmat maittavalle ja terveelliselle aamupalalle kodin ja koulun yhteistyön sekä hävikkiruokaviikon merkeissä. Aamiaiselle osallistui yhteensä 470 vanhempaa ja 1661 oppilasta.

Kolmantena ideana määrärahalla toteutettiin PuttiNolla-peli Salpakankaan frisbeegolfradan yhteyteen (Opintie 3). Peli mukailee perinteisen ristinollan sääntöjä kiekoilla putaten. Hollolan nuorisovaltuustossa onkin jo lähdetty ideoimaan kunnan päättäjien ja viranhaltijoiden haastamista yhteiseen frisbeegolfotteluun Salpakankaalle!

Kiitos kaikille Hollolan OSBU-pilottiin osallistuneille ja sen mahdollistaneille! Osallistuva budjetointi on yksi keino edistää asukkaiden vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia kunnassa.
#VaikuttamisenPaikka #OsallisuuttaHollolassa

 
OSBU – selaa tuloksia