Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Viimeksi päivitetty: 21.05.2025

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki uudistuu 1.8.2025 alkaen

Oppimisen ja koulunkäynnin tuen lainsäädäntö uudistuu esi- ja perusopetuksessa.

Lakimuutos ja siihen liittyvä päivitetty opetussuunnitelma tulevat voimaan 1.8.2025. Opetushallitus on julkaissut uuden opetussuunnitelman perusteet helmikuussa 2025 ja Hollolan paikallinen opetussuunnitelma päivitetään tältä osin kevään 2025 aikana.

Uuden lain mukaan kolmiportainen tuki (yleinen, tehostettu ja erityinen tuki) poistuu. Kolmiportaisen tuen tilalle tulevat ryhmäkohtaiset tukimuodot ja oppilaskohtaiset tukitoimet. Lainmuutoksen jälkeenkin on oppilailla edelleen mahdollisuus erityisopettajien opetukseen yleisopetuksen ryhmissä sekä erityisluokkaopetukseen pienemmissä erityisluokissa. 

Lain tarkoitus on korostaa varhaista ja ennaltaehkäisevää tukea. Tuessa korostuu oppilaan omaan opetusryhmään annettava opetus. Muutoksen tavoitteena on vahvistaa sellaista koulun toimintakulttuuria, joka mahdollistaa oppimisen, koulunkäynnin, osallisuuden ja yhteisöön kiinnittymisen sekä tukee laadukasta esi- ja perusopetusta sekä ennaltaehkäisee tuen tarpeiden syntymistä. 

Syksyllä 2025 tulemme järjestämään myös vanhempainillan aiheesta.

Lisätietoa lain ja opetussuunnitelman muutoksista löydätte Opetushallituksen sivuilta.

Oppimisen ja koulunkännin tuki – OPH , avautuu uuteen välilehteen
  • Yleisopetuksen tuki perusopetuksessa – Veturi

    Veturissa yleisopetuksessa oleva oppilas saa opiskeluunsa yksilöllistä tukea Veturi-opettajalta. Opetusta järjestetään Heinsuon koulussa.

  • Erityisopetus

    Perusopetuksen oppilailla on oikeus erityisopetukseen tai muuhun tukeen.

  • Joustava perusopetus

    Joustavaa perusopetusta järjestetään Hollolassa Heinsuon koululla. Oppilaaksiottoalueena on Maakansan alue.

  • Perusopetuksen erityisluokka – Etappi

    Etappi-luokat palvelevat lähes kaikkia Päijät-Hämeen kuntia. Opetus toteutetaan kuntouttavalla työotteella Kankaan koulussa.

  • Opiskeluhuolto

    Kouluterveydenhuollossa työskentelevät kouluterveydenhoitajat ja koululääkärit.

Hollolassa käytetään erilaisia testejä tuen tarpeen arviointiin:

Lukimat: Tuen tarpeen tunnistamisen välineet ovat osa LukiMat-palvelun Oppimisen arviointi -materiaaleja. Välineet on laadittu matematiikan sekä lukemisen ja kirjoittamisen tuen tarpeen tunnistamiseen esi- ja alkuopetuksessa.

Makeko: Digitaaliset MaKeKo-kokeet on jaettu aihekokonaisuuksiin matematiikan sisältöalueiden mukaisesti. Kokeiden avulla opettaja voi tunnistaa aukot oppilaiden matemaattisten käsitteiden ymmärtämisessä ja tarjota tukea ajoissa. MaKeKo-kokeet on laadittu kullekin perusopetuksen luokka-asteelle. Esimerkiksi koe 6/7 kattaa 6. luokan keskeisen oppiaineksen, ja se on suunniteltu pidettäväksi 6. luokan loppupuolella tai lähtötasotestinä 7. luokan alussa.

Luenpa: Lukusujuvuus: tarkoitettu suomen kielen lukusujuvuuden pedagogiseen arviointiin ja tukemiseen peruskoulun luokilla 1.–6. Oppilaat lukevat tekstiä opettajalle ääneen. Lukusujuvuuden tulos ilmoitetaan oikein luettuina sanoina minuutissa. Tulosta vastaavat normeeratut arvosanat, jotka perustuvat 2054 oppilaan tuloksiin.

Opinpa: Sanelu: Opinpa on tarkoitettu suomen kielen oikeinkirjoituksen osaamisen arviointiin luokille 1-6. Saneluilla arvioidaan, kuinka hyvin oppilaat osaavat opetussuunnitelmassa määritellyt oikeinkirjoituksen sisällöt.

Allu: Luetunymmärtäminen: Standardoidussa lukutaidon ryhmätestissä on luokille 1 – 6 tarkoitettuja luetun ymmärtämisen tehtäviä. Luetun ymmärtämisen osatesteissä tutkitaan sekä tiedon sanatarkkaa että tulkitsevaa ymmärtämistä. Tekstit ovat kertomus- ja tietotekstejä.

Sanaketjutesti: Sanaketjutesti mittaa teknistä lukutaitoa eli sanantunnistusta. Sanaketjutesti koostuu neljästä osatestistä. Osatestien vaikeustaso vastaa kunkin luokan syys-lokakuun taitotasoa lukemisessa. Tästä syystä testaus olisi suositeltavaa toteuttaa syys-lokakuun vaihteessa. Testi erottelee hyvin mahdollista erityistukea tarvitsevat oppilaat muusta oppilasjoukosta.

Digilukiseula: DigiLukiseula on seulontatesti, joka on tarkoitettu 7. ja 8. luokkalaisten perusluku- ja oikeinkirjoitustaidon sekä luetun ymmärtämisen arviointiin.

Ykä: YKÄ-arviointimenetelmä sisältää sekä ryhmä- että yksilötehtäviä luku- ja kirjoitustaidon arviointiin sekä luku- ja kirjoitustaidon ongelmien tunnistamiseen yläkoulussa.