Perus- ja esiopetuksen oppilaat siirtyvät Kalliolan kouluun.
Paimelan päiväkodin lapset siirtyvät Kalliolan ja Kukkilan päiväkoteihin.
Lausunto annetaan opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämisen vaihtoehdoista
Kunnan talousarviossa ei ole määrärahoja rakennuksen laajaan korjaamiseen, joten asia vaatii valtuuston käsittelyä. Valtuustokäsittelyn valmistelun pohjaksi kunnanhallitus tarvitsee vaihtoehdot koulurakennuksen osalta sekä opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämisen näkökulmasta. Vaihtoehtotarkastelun tueksi kunnanhallitus pyysi 31.3.2025 kokouksessaan lausunnot sivistys- ja hyvinvointivaliokunnalta sekä elinvoimavaliokunnalta 8.5.2025 mennessä.
Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta antaa lausunnon opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämisen vaihtoehdoista, mikäli Paimelan koululle ei osoiteta määrärahaa peruskorjaukseen. Lausunnossa tarkastellaan sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen palveluita, niiden etuja ja haittoja sekä vaikutusten ennakkoarviointia soveltuvin osin.
Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan ylimääräinen kokous pidetään 7.5.2025.
Suunnitelmissa on tarkasteltu liikkumisen muotoja koulumatkoilla sekä koulupäivän siirtymissä ja retkillä. Oppilaiden valmistelemia esityksiä kestävän liikkumisen edistämiseksi kouluilla kuultiin lapsiparlamentin kautta keskiviikkona 16.4.25 Hollolan pääkirjastolla.
Pyörällä pääsee nopeasti kouluun
Oppilaat olivat tehneet oivaltavia havaintoja eri liikkumismuotojen hyödyistä ja haitoista sekä tärkeitä nostoja liikenneturvallisuudesta muun muassa koulujen piha-alueilla.
Esityksissä löydettiin monta hyvää syytä kulkea kouluun polkupyörällä. Näitä olivat muun muassa nopeus, raitis ilma ja liikkumisen hyödyt. Toisaalta koulujen pyöräparkeissa ja varusteiden säilyttämisessä oli tunnistettu kehittämistarpeita. Myös joukkoliikenteen ahtaus ja aikataulut nostettiin esiin. Kävelyssä puolestaan iloa toivat yhteiset matkat kaverin kanssa sekä kauniit maisemat.
Arvokasta tietoa liikkumisen edistämiseksi
Lapsiparlamenttiin kuului myös yhteistä vuoropuhelua päivän teemaan liittyen. Keskustelussa ilahdutti se, kuinka paljon myönteisiä huomioita kestävästä koulumatkaliikkumisesta oppilaskunnat esityksissään olivat tehneet.
Paikalla olleiden viranhaltijoiden ja päättäjien puheenvuoroista välittyi viesti siitä, että lasten näkökulmat toivat valtavan arvokasta tietoa kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi kunnassa. Lasten panosta kiiteltiin ja aikuisilta peräänkuulutettiin ryhtiliikettä liikennekäyttäytymisessä, niin nopeusrajoitusten kuin tarkkaavaisuudenkin suhteen.