Hollola-lisän ehdot
Hollola-lisä on harkinnanvarainen tuki
Hollola -lisä on työnantajalle myönnettävä harkinnanvarainen tuki, jota voidaan osoittaa hollolalaisen työttömänä työnhakijana olevan henkilön palkkakustannuksiin. Lisä myönnetään aina Hollolan työllisyyspalveluilta ja jokainen päätös tehdään harkinnanvaraisesti arvioiden työnhakijan, että hakevan yrityksen tai yhdistyksen kokonaistilanne. Hollolan työllisyyspalveluilla on Hollola-lisään käytössä vuosibudjetti ja hakemukset käsitellään hakujärjestyksessä.
Hollola-lisän kohderyhmänä ovat hollolalaiset työnhakijat ja pääsääntöiset kohderyhmät ovat:
- Nuori, alle 30-vuotias työnhakija,
- Työnhakijat, joiden työttömyys on venynyt yli 12kk mittaiseksi (pitkäaikaistyötön),
- Oppisopimusperusteiseen työsuhteeseen palkattavat työnhakijat ja
- Vieraskieliset ja maahanmuuttajataustaiset työnhakijana olevat.
Kuka työnantaja voi hakea Hollola-lisää?
Tukea saava työnantaja voi sijaita missä kunnassa tahansa. Työnantajana ei voi toimia yksityistalous, perhe tai yksityinen henkilö.
Palkkatuki on pääsääntöisesti ensisijainen tukimuoto – tarkistathan työnhakijalta palkkatukioikeuden ennen Hollola-lisän hakua.
Lisän määrä ja kesto
Lisän suuruus määräytyy aina harkintaperusteisesti, mutta pääsääntöisesti lisää voi saada enintään 500e/kk.
Palkkatuki voi vaikuttaa Hollola-lisän määrään.
Lisää myönnetään lähtökohtaisesti 6 kuukauden ajaksi, mutta tietyissä tilanteissa lisän kestoa ja määrää voidaan korottaa (kts. erityistilanteet).
Erityistilanteissa haettavissa korotettu Hollola-lisä:
Tietyissä erityistilanteissa, työnantaja voi saada korotettua Hollola-lisää:
Toistaiseksi tai minimissään 12 kk määräaikaiseen työsuhteeseen voi saada lisää enintään 1000 €/kk, kun:
- työnantaja palkkaa vähintään 1 000 pv työmarkkinatukea saaneen henkilön.
- Tukea myönnetään maksimissaan 12kk ajaksi.
Muut ehdot
Työnantaja solmii henkilön kanssa kirjallisen työsopimuksen ja hoitaa työsuhteeseen liittyvät verot, sosiaali- ja eläkemaksut sekä ansaitut lomakorvaukset.
Lisää voi saada sekä vakituisiin että määräaikaisiin työsuhteisiin. Hollola-lisää voidaan myöntää myös vaihtelevan työajan tai osa-aikaisen työn sopimuksiin harkinnanmukaisesti.
Lisäksi työsuhteelta odotetaan:
- Palkan tulee olla alan työehtosopimuksen mukainen
- Työsuhteen pitää täyttää työssäoloehdon määritelmä.
Yrittäjille myönnettäviin tukiin vaikuttaa lisäksi valtiontukien yleinen ryhmäpoikkeusasetus. Ryhmäpoikkeusasetuksessa todetaan, että julkisen tuen tuki-intensiteetti saa olla enintään 50 % tukikelpoisista kustannuksista. RPA-tukien osalta kuntalisä yhdessä valtion palkkatuen kanssa ei saa ylittää RPA:n määrittämiä enimmäistuki-intensiteettejä. Koska palkan sivukuluja ei lasketa palkkakustannuksiin, kuntalisää voidaan jatkossa maksaa yrittäjille maksimissaan sivukulujen verran, jos samalla on myönnetty palkkatukea. Jos tukea maksettaisiin enemmän, tulisi palkkatukena maksettavaa osuutta vastaavasti pienentää.
Lisän hakeminen ja myöntäminen
Hollola-lisää haetaan sähköisellä hakemuksella Hollolan Työllisyys- ja kotoutumispalveluista. Jokainen päätös tehdään harkinnanvaraisesti arvioiden työnhakijan, että hakevan yrityksen kokonaistilanne.
- Ennen Hollola -lisän hakemista tarkistathan työntekijältä mahdollisen palkkatukioikeuden. Mikäli harkitset työntekijälle oppisopimuskouluttautumista, otathan meihin ensin yhteyttä.
Palkkatukea haetaan yrityksen ja työnantajan Oma-asioinnissa. - Lisää lähtökohtaisesti haetaan ennen työsuhteen alkamista.
- Lisä maksetaan työnantajalle jälkikäteen laskua ja liitteitä vastaan kuukauden jaksoissa. Laskun liitteeksi tulee laittaa kirjallinen työsopimus sekä palkkalaskelmat haetulta kuukaudelta.
Lupa tietojen tallennukseen
Jättämällä Hollola -lisän hakemuksen työnantaja vakuuttaa hakemuksessa annetut tiedot oikeiksi. Hän myös vakuuttaa, että on pyytänyt palkattavalta henkilöltä suostumuksen Hollola -lisän hakemuksessa annettujen tietojen käsittelemiseen ja tallentamiseen. Hollolan Työllisyyspalveluilla on tarvittaessa oikeus tarkistaa suostumus. Työnantaja myös antaa hakemuksellaan luvan käsitellä ja tallentaa hakemuksen työnantajatietoja ja laittaa myöhemmin mahdollisia paikallisia tiedotteita kunnan työllisyyspalveluiden työnantaja-palveluista.