Oman vesikaivon kunto on syytä tarkistaa joka kevät

Edes huolella ja taidolla rakennetut talousvesikaivot eivät pärjää ilman säännöllistä huoltoa.

Asiantuntija-arvioiden mukaan nykyisissä talousvesikaivoissa lähes 80 %:lla on puutteita kaivorakenteissa. Puutteiden vuoksi kaivoon voi päästä sade- ja sulamisvesiä, pieneliöitä tai jyrsijöitä, jotka voivat pilata veden laadun. Kiinteistöomistajien tulisikin säännöllisin väliajoin, ja etenkin keväisin tarkistaa oman talousvesikaivonsa kunto ja rakenteet sekä tehdä tarvittavat korjaukset.

Myös veden laatua on suositeltavaa tutkia vähintään mikrobien osalta kolmen vuoden välein ja kemialliset ominaisuudet (esim. rauta, mangaani, kloridi, nitraatti, fluoridi) 5-10 vuoden välein tilanteesta ja olosuhteista riippuen. Porakaivoista on lisäksi suositeltavaa tutkia radon ja uraani. 

Terveydensuojelusta eli Päijät-Hämeen ympäristöterveydestä saa ohjeita veden laadun selvittämiseen ja kaivon kunnostamiseen. Kaivon huollosta ja vesiasioista yleisesti löytyy runsaasti tietoa www.vesi.fi -sivustolta.

Maailman vesipäivää vietetään 22.3.25

Jäätiköissä on varastoituna noin 70 % maapallon makeasta vedestä, mikä tekee niistä suurimman makean veden varaston maapallolla.

Maailman vesipäivän tarkoituksena on lisätä tietoa vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

Lahti Aqua Oy:n maailman vesipäivän uutisesta voit tutustua, mikä on Hollolaakin koskevien vesihuoltopalveluiden hiilijalanjälki ja miten jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa kestävämpään tulevaisuuteen.