Salpakierto: Yllättikö omenasato? – Toimita ylijäämäomenat maksutta lajitteluasemalle

Syksyn omenasadosta on tullut erittäin runsas ja omenapuut notkuvat suuren omenasadon vuoksi. Omenia onkin monin paikoin yli oman tarpeen ja ylimääräisten omenoiden hävittäminen on voitu kokea haastavaksi.

Itselle ylimääräisiä omenoita kannattaa aina tarjota esimerkiksi naapureille, lähialueen kouluille tai metsästysseuroille ja näin vähentää ruokahävikkiä.

Omenapuiden alle tipahtaneet omenat ja muut ylijäämähedelmät kuten luumut ja päärynät on tärkeää kerätä mahdollisimman pikaisesti pois, jotta ne eivät jäisi rottien ja muiden jyrsijöiden ravinnoksi. Pieniä määriä syömäkelvottomia omenoita, omenankuoria ja karoja voi laittaa kiinteistön biojäteastiaan tai ruokajätteelle tarkoitettuun kompostoriin.

Jätehuoltomääräysten mukaan jätettä saa olla 140 litraisessa astiassa enintään 40 kg ja 240 litran astiassa enintään 60 kg. Tämä on hyvä pitää mielessä, sillä omenat ovat painavia ja tavanomainen biojätekin painaa jo jonkin verran ja niiden tulee mahtua astiaan omenoiden kanssa. Älä siis ylitäytä biojäteastiaa omenoilla!

Jäteastiaan lajitellut omenat tulee pakata kuten muutkin jätteet. Tuulettuvaan biojäteastiaan tulisi biojäte pakata paperiseen biojätepussiin.

Puutarhajätteelle tarkoitettuun kompostoriin ei omenoita eikä muutakaan puutarhan ylijäämäsatoa saa laittaa, vaan sinne laitetaan vain lehtiä, heinää ja risuja sekä naatteja.

Salpakierto vastaanottaa omenoita maksutta lajitteluasemilla

Mikäli pilaantuneita omenoita tulee suuria määriä, ne kannattaa toimittaa Salpakierto Oy:n lajitteluasemille, jossa ne vastaanotetaan maksutta.

Lajitteluasemilla puusta pudonneet ylijäämähedelmät, kuten luumut, päärynät ja omenat, myös mädäntyneet ja muumiotautiset lajitellaan haravointijätteeseen. Lahden lajitteluasema PILLERIn haravointijätekentällä on oma lajittelualue ylijäämähedelmille. Muovisäkkeihin pakatut omenat tulee tyhjentää säkeistä paikan päällä.

Lajitteluasemille tuodut omenat hyödynnetään biokaasu- ja kompostointilaitos Labio Oy:llä yhdessä haravointijätteen kanssa.

Ylijäämähedelmiä vastaanotetaan vain lajitteluaseman aukioloaikoina, joten muistathan tarkistaa oman lajitteluasemasi aukioloajan ja jätteiden vastaanotto-ohjeistuksen ennen kuin lähdet liikkeelle!

Kärkölässä, Myrskylässä ja Pukkilassa on omat vastaanottopisteet risu- ja haravointijätteille. Näihin pisteisiin ei saa viedä puusta pudonneita hedelmiä, vaan nämä tulee toimittaa lajitteluasemille.

Lajitteluasemien ja puutarhajätteiden vastaanottopisteiden tiedot löydät osoitteesta salpakierto.fi -> jätteen vastaanotto.

Lisätietoja antaa:
Salpakierto Oy:n vastaanotto- ja käsittelypäällikkö Pekka Kilpeläinen, puh. 050 071 4687

Salpakierto Oy on 9 kunnan omistama osakeyhtiö, joka huolehtii jätelain mukaisista yhdyskuntajätehuollon palvelutehtävistä omistajakuntiensa alueella. Tehtäviin kuuluvat kunnan vastuulle kuuluvien jätteiden vastaanotto, käsittely, jäteneuvonta, jätehuollon suunnittelu ja kehittäminen sekä jätteenkuljetus kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen osalta. Yhtiö on osa Lahden kaupunkikonsernia.