Herralassa tehdään asioita yhdessä ja voidaan kulkea junalla töihin

Vähän ennen Herralan rajaa suuren suuri joutsenparvi on laskeutunut loppusyksystä lepäämään peltojen keskelle ennen muuttomatkaansa eteenpäin. Niillä ei ole mihinkään kiire. Ja pian Herralan kylänraitti tuleekin mutkan jälkeen vastaan.
Oikealle puolelle jää Heikan Jussin suutarintupa. Herralantietä kulkiessa eteenpäin vastaan tulevat Herralan koulu, päiväkoti, koulun kenttä ja leikkipuisto. Eikä Herralan vuonna 1929 valmistunut seurojentalokaan kovin kaukana kylän keskustasta sijaitse. Juna-asemalle on vain kivenheiton matka.

Herralan seurojentalon vihkiäisiä vietettiin 23.3.1929.
Herrala sijaitsee radan varressa

– Herralan sijainti on todella kiva, täältä pääsee helposti Riihimäentielle ja Helsingin suuntaan. Ja sittenhän meiltä kulkee täältä juna, kertoo herralalainen Jarmo Tiihonen, joka toimii aktiivisesti muun muassa Herralan kotiseutuyhdistyksessä sekä Herralan Martoissa.
Herrala onkin Hollolan ainoa kylä, josta pääsee junalla muun muassa niin Tampereen, Helsingin kuin Lahden suuntaan.
– Tämä on oikeastaan se palvelu, mikä meillä Herralassa on päiväkodin ja koulun lisäksi.

Koulu ja päiväkoti sijaitsevat keskellä kylää.

Oikoradan tultua liikenne radalla hiljeni kovasti.
– Pikajunat ja suurin osa tavarajunista siirtyivät oikoradalle ja tämä rataosuus hiljeni kovasti, mutta paikallisjunat kulkevat yhä, hän kertoo.
Periaatteessa Herralassa voi asua vaikkei olisikaan autoa, mutta tällöin kauppareissut ja asiointisuunta on pääasiassa Lahdessa, mutta iltaharrastuksiin ja muihin menoihin tarvitsee olla oma kulkuväline.
– Julkisia käyttäessä Lahden lisäksi toinen kauppasuunta on Järvelässä. Jos ei halua kulkea koululiikenteen aikataulujen mukaan Salpakankaalle.
Omaa kauppaa Herralaan ovat ihmiset kaivanneet, mutta kylällä ei uskota, että sen toteutuminen on enää mahdollista.
– Lähimpään kauppaan Okeroisiin on 11 kilometriä ja Salpakankaalle 15 kilometriä.

Yhdistykset ovat aktiivisia

Herralan taajamassa asuu 480 asukasta (Tilastokeskus 2022). Herralassa asuu sekä vanhempia sukupolvia, jotka ovat Herralasta lähtöisin, että viime vuosina kylään muuttaneita uusia asukkaita.
-Olen tykännyt asua Herralassa ja olen kotiutunut tänne todella hyvin, lähes 30 vuotta Herralassa asunut Tiihonen kertoo ja lisää, ettei voisi kuvitella, että lähtisi Herralasta pois.
– Joku kerran sanoi minulle, että Herralassa voi asua niin, ettet tuskin tuntee ketään, mutta jos haluaa tutustua ihmisiin, niin kannattaa lähteä mukaan yhdistystoimintaan, Tiihonen toteaa.
Herralassa toimiikin useita yhdistyksiä kuten muun muassa Herralan Hukat urheiluseura, Herralan Urheilijat, Herralan Martat, Herralan kotiseutuyhdistys, Herralan VPK, Keski-Hollolan Metsästysseura ja seurojentalollakin on pientä toimintaa.
– Martat ovat muun muassa aktivoituneet. Itse lähdin toimintaan, kun minua pyydettiin mukaan. Haluan kannattaa paikallisia yhdistyksiä ja olenkin marttojen kautta tutustunut todella paljon uusiin, kivoihin ihmisiin, Tiihonen kertoo.

Herralan seurojentalo on suosittu juhlapaikka, myös yhdistykset järjestävät siellä tapahtumia.
Hollo ja Martta -ilta kiinnosti

Aiemmin hyvin aktiivisen kotiseutuyhdistyksen toiminnan ongelmana on nykyään se, että väki alkaa ikääntymään.
– Menneistä ajoista toiminta on hiipunut ja jäänyt muutamien ihmisten harteille. Kylällä on kuitenkin aktiivisia ihmisiä, jotka haluavat järjestää erilaisia, pieniäkin tapahtumia, Tiihonen kertoo.
Lokakuun lopussa kotiseutuyhdistys järjesti Hollo ja Martta -festivaalin liittyvän Georgialaisen ilta -tapahtuman Herralan seurojentalolla. Hollo ja Martta -tapahtumaan liittyvän esiintymisen järjestämiseen Herralassa on jo pitkä perinne.
– Martat ovat olleet parina vuonna aiemmin järjestelyvastuussa ja sitä ennen järjestelyistä vastasi Hollolan nuorisoseura. Toisaalta, se kuka järjestää ei ole tärkeintä, vaan se, että joku järjestää ja täällä tapahtuu jotain, Tiihonen sanoo.
Kansantanssitapahtuma oli tänäkin vuonna suosittu, kävijöitä oli viitisenkymmentä. Yleisö tykkäsi kovasti railakkaasta tanssiesityksestä.

Jarmo Tiihonen esittelee seurojentalon seinille kehystettyjä kunniakirjoja, jotka kertovat osaltaan kylän historiaa.
Heikan Jussin suutarintuvassa aistii historian havinaa

Kotiseutuyhdistyksen hallinnassa mökkimuseona on myös aiemmin ohitettu Heikan Jussin suutarintupa.
-Suutari Juho Mäkäräinen oli aikoinaan kyläoriginelli. Hän kuoli 1960-luvulla ja testamenttasi mökkinsä kotiseutuyhdistykselle. Hän taisi olla myös mukana perustamassa kotiseutuyhdistystä 1950-luvulla, Tiihonen muistelee.
Mökki on vaatimaton, siinä on pienen pieni tupa ja lautarakenteinen eteinen ja kesähuone.

Heikan Jussin suutarintupa on kotiseutuyhdistyksen hallinnassa.

– Mökissä on esillä suutarin työkaluja ja kaikkea, mitä kotona on silloin ollut.

Vanhoja esineitä on säilynyt runsaasti.

Heikan Jussin tupaan pääsee tutustumaan muun muassa perinteisesti Jussin päivänä ennen juhannusta, jolloin mökkimuseolla pidetään avoimet ovet kahvittelun merkeissä. Kävijöitä on ollut noin 30-40.
Myös elokuussa museoon on päässyt tutustumaan viikonloppuisin.

Mökin takana olevalta kalliolta on löytynyt Heikan Jussin tekemiä kalliopiirustuksia ja -kuvia.
Junalla pääsee Herralaan ja Herralasta

Kierrokseni Herralaan päättyy juna-aseman kulmille. Ratatielle käännyttäessä tienristeyksessä on kyltti, jossa lukee “Rautatieasema”.

kyltti rautatieasemalle

Vieraspaikkakuntalainen saattaisi pettyä odottaessaan isoa asemarakennusta ja rautatieaseman hulinaa, sillä vastassa on nykytyyliin vain iso parkkipaikka ja seisakkeet. Asemalaitureita siirrettiin vuonna 2005 lähemmäs Herralan keskustaa. Vanhalla juna-aseman paikalla ollut asemarakennus on nykyään yksityiskäytössä.
Seisakkeella näkyy kylteissä junien kulkuaikataulut niin Lahden kuin Helsingin suuntaan. Ja aikatauluja lukiessani juuri samalla hetkellä paikallisjuna pysähtyy ottamaan kyytiin matkustajan Lahden suuntaan.

juna kulkee raiteilla
Paikallisjuna otti kyytiin matkustajan Lahden suuntaan.

Teksti ja kuvat: Outi Sirviö

Kunnan tiedottaja kiertää Hollolan kyliä. Kyläkierrokselta syntyy muun muassa blogiteksti ja valokuvia. Koska kaikkia useita Hollolan kyliä en tunne, niin kuka tahansa voi vinkata, kenen kylään tulen tutustumaan ja mitä kaikkea teiltä löytyy.
Kyläpäivän aikana teen vierailuja muutamissa kylän kohteissa: se voi olla yhdistys, jonkun koti, mielenkiintoinen tila tai harrastuspaikka. Myös kylien tärkeät paikat (esim. seurojentalot, retkikohteet, nähtävyydet) ja henkilöt ovat aina kiinnostavia.
Ehdotuksia kylistä ja niissä olevista kohteista voit lähettää sähköpostilla: outi.sirvio(a)hollola.fi.
Kerro viestissäsi ehdottomasi kylän nimi, suositeltu käyntikohde ja mahdolliset yhteystiedot. Nähdään kylissä! t. Outi

Ketterät kylät: Tennilä sijaitsee rauhassa, mutta lähellä kaikkea

Yhdessä tehdään kaikkea

Tennilän ryhmäperhepäiväkoti Onnentuvan askarteluhuoneessa kuuluu iloista lasten puheensorinaa ja naurua. Huoneessa väritetään ja piirretään ahkerasti. Eelis leikkaa värikkäistä pahveista erilaisia kuvioita, joita voi liimata isommalle paperille. Pinja värittää Prinsessa Elsaa ja Niilon traktorista tulee vihreä.
– Meillä on täällä nyt tänä vuonna ollut kahdeksan lasta ja kaksi hoitajaa, kertoo Eija-Liisa Kolu.
Vahvuus on 12 lapselle ja kolmelle hoitajalle.
Ryhmäperhepäiväkoti on vuokralla Tennilän kylätalon entisessä opettaan asunnossa, jossa se on toiminut vuodesta 1999 lähtien.
– Me teemme täällä aivan kaikkea yhdessä, leivomme ja siivoamme jäljet yhdessä. Lisäksi leikimme, väritämme, laulamme ja ulkoilemme paljon. Meillä on todella upeat ulkoilumahdollisuudet ja ihana piha-alue heti ovesta ulos astuessamme, Sirpa Palo kertoo.
Talvisin pääsee myös luistelemaan talkootöinä tehdyllä jääkentällä.

Lasten mielestä leikkiminen ja askartelu on parasta hoidossa. Eija-Liisa Kolu (oik.) seuraa kuinka värittäminen sujuu.

Tenninkäiselle rakennettu maja metsään

Lasten mielestä hoidossa ihan parasta on leikkiminen.
– Onko metsässä kurjaa olla, kysyy Kolu lapsilta.
Yhteen ääneen kuuluu ”jooooo”, mutta Eelis on eri mieltä.
– Ei siellä ole oikeasti kurjaa. Me teemme paljon kävely- sekä eväsretkiä metsään, ja sitten me saadaan rakentaa sinne majoja, Eelis kertoo.
Majoja rakennetaan niin lasten käyttöön kuin metsässä asuvan Tenninkäisen, joka saa käyttää majoja silloin, kun lapset eivät ole paikalla.

Tennilä-Voistion kylät valittiin Päijät-Hämeen vuoden 2023 kyläksi.

Tennilästä löytyy tekemistä

Tennilän kylätalosta löytyy ryhmäperhepäiväkodin lisäksi paljon muutakin. Wellamo-opiston käyttämä luokka on täynnä kangaspuita. Kankaankudonnan lisäksi Wellamo-opisto järjestää jumppaa kylätalolla.
Tennilässä parasta on muun muassa se, että siellä saa olla rauhassa, mutta silti kylä sijaitsee lähellä kaikkea.
– Salpakankaalle ajaa nopeasti, valtatie menee lähellä, Tennilän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kata Ahonen toteaa.
Kauppareissuille pääsee esimerkiksi Lahteen ajaen nopeammin kuin esimerkiksi Ahtialasta lähdettäessä. Vaikka kaupoille täytyykin lähteä muualle, niin Tennilästä löytyy muun muassa tanssilava Santaveräjä, jossa järjestetään kesällä voittajakylän kesäjuhla.
Tennilän Ripeys -urheiluseuran hallinnoima urheilukenttäkin sijaitsee tanssilavan vieressä.
– Muita yhdistyksiä täällä on muun muassa Tennilän metsästysseura, Maamiesseura, Tennilän kyläyhdistys ja Tennilän koulun osuuskunta, joka hallinnoi kylätalona toimivaa entistä Tennilän koulua, kertoo Terhi Hentilä, joka toimii kyläaktiivina.

Tuula Aliranta tulee Hollolan kuntakeskuksesta tekemään mattoja Tennilän kylätalolla sijaitsevaan Wellamo-opiston kudontatilaan.

Kirjastoautoillat lähtivät tarpeesta

Kylätalo on tenniläläisille tärkeä keskus.
– Wellamo-opiston jumpan lisäksi talolla on yhden kyläläisen järjestämää kaikille avointa jumppaa kerran viikossa. Kesäaikana jumpataan Santaveräjällä. Partio, jossa on mukana 11 lasta, kokoontuu myös kylätalolla, silloin kun se ei ole metsässä, Hentilä lisää.
Yksi tärkeä ja kyläläisiä yhdistävä tapahtuma on myös kirjastoautoillat, joissa käy vaihtelevasti perheitä.
– Joskus käy muutama perhe ja joskus saattaa olla kymmenkunta perhettä, kertoo kirjastoautoiltojen ”primus motor” Hentilä.
Ajatus kirjastoautoilloista lähti alun perin siitä, kun Hentilän perheelle tuli lähes aina kiire kirjastoautolle.

Kata Ahonen varmistaa onko peurakiusaus jo valmis ja Terhi Hentilä valmistelee salaattia kirjastoautoillan ruokailijoille.

– Meillä oli haastavaa ehtiä syömään ennen kuin piti lähteä kirjastoautolle. Sitten totesin, että alan laittamaan pikkaisen enemmän ruokaa ja syödään täällä paikan päällä, Hentilä kertoo.
Kirjastoauto pysähtyy Tennilän kylätalolle iltapäivällä kello 17 joka toinen viikko. Ja joka toinen viikko kello 14.30, jotta ryhmäperhepäiväkodin lapset ehtivät lainaamaan kirjoja.
Pian selvisi, että muillakin oli ollut sama ongelma.
– Olemme pitäneet tämän matalan kynnyksen juttuna, Ahonen toteaa.
Vapaaehtoinen ruokamaksu on 4 euroa annos, jonka voi maksaa oman halunsa mukaan.
Kirjastoautoillat jatkuvat jälleen syksyllä.
– Saimme toimintaan kunnalta avustusta eli syksylle kehitämme toimintaa lisää ja todennäköisesti voimme tarjota ruuan täysin veloituksetta perheille, Hentilä kertoo.
Ruuan valmistaa joko Ahonen tai Hentilä, omien aikataulujensa mukaan.
– Ei se ole sen kummoisempaa, kun omalle poppoolle tekee ruuan joka tapauksessa. Samalla tuo vähän isomman perunapussin, Ahonen sanoo.

Lehmäntuoksu vaihtunut mansikantuoksuun

Ruokaan liittyy myös perinteinen Tennilän puurojuhla, jota aikoinaan eri järjestöt järjestivät vuorollaan.
– Nyt sen järjestämisestä vastaa kyläyhdistys. Puurojuhla on ollut todella suosittu, Ahonen kertoo.
Myös Metsästysseuran joka toinen vuosi järjestämä syyslounas on niin odotettu tapahtuma, että koko kylätalo täyttyy ääriään myöten.
Tennilässä asuu noin 300 asukasta, vahvuutta lisää kesäasukkaat.
– Paluumuuttajia täällä on jonkun verran. Itsekin asuin kymmenisen vuotta muualla opiskelujen vuoksi ja sitten rakensimme tänne kodin, Hentilä kertoo.
Vaikka Tennilä sijaitsee maalla, niin esimerkiksi lehmätiloja ei ole enää.
– Hevostiloja on joitakin, mutta meidänkin lapset käy eläintarhassa katsomassa eläimiä, Ahonen nauraa.
Pääelinkeinona on maa- ja metsätalous, sillä peltoja riittää.
– Tennilästä on tullut vuosien aikana, vähän ehkä vaivihkaa, uusi ”Suonenjoki”. Täällä sijaitsee Marjex Mansikkapaikan eli entisen Koivistoisen mansikkapeltoja, olisiko noin sata hehtaaria, naiset kertovat.
Kesäisin mansikkaviljelmien myötä tulevat poimijat tuovat mukavaa pöhinää kylälle.

Tennilän kylätalo on kyläläisille tärkeä keskus. (Kuva: Terhi Hentilä)

Kyläyhdistyksen hallitukseen oli ylitarjontaa

Kyläyhteisö Tennilässä on tiivis, mutta ei suljettu.
– Kaikilla on mahdollisuus osallistua erilaisiin tapahtumiin. Myös uutena asukkaana on helppo tulla ja kynnys on matala.
Jokaiseen talouteen jaetaan tapahtumakalenteri kaksi kertaa vuodessa ja somen kautta löytää myös tapahtumia.
– Mihinkään ei ole pakko osallistua. Omissa oloissakin saa olla. Vaikka kannustamme kaikkia mukaan toimintaan, niin oville ei lähdetä koputtelemaan, nauravat Ahonen ja Hentilä.
Kyläyhdistyksen jäsenmaksu toimii kannatusmaksuna, sen voi maksaa kukin oman halunsa mukaan.
– Periaatteessa jokainen kyläläinen on kyläyhdistyksen jäsen, Ahonen toteaa.
Tennilässä on myös sellainen positiivinen ongelma, että hallitukseen oli enemmän tulijoita, kuin oli tarve.
Talkoolaisiakin ja apua saa aina, kun tarvitaan.
– Tulijoita on kyllä, kun vaan joku järjestää, Hentilä kertoo ja kiittelee ahkeria talkoolaisia niin maalaus- kuin puutalkoissa.

Viime kesänä korjattiin talkoilla kylätalon huussi, joka on muun muassa luistelijoiden käytössä talvisin kuten myös muidenkin hädän hetkellä, kertoo Terhi Hentilä.

Tennilän Kantreilla juhlistetaan vuoden kylää

Vuonna 2023 Päijät-Hämeen vuoden kyläksi valittu Tennilä juhlii elokuussa voittoaan.
– Kesäjuhlan järjestelyt on hyvällä mallilla. Ehdimme Santaveräjällä muutamat kesäjuhlat jo järjestämään ennen koronaa, joten olemme ehtineet harjoitella, Ahonen kertoo.
Kesäjuhlat kulkevat nimellä Tennilän Kantrit ja järjestämispäivä on 5. elokuuta.
– Ensin ohjelmassa on virallinen osuus, puheet ja palkitsemiset sekä tietysti kakkukahvit, Hentilä kertoo.
Esiintyjinä ja tanssittajina ovat Saska Helmikallio ja Ilpo Kaikkonen.
– Ehkä kyläporukastakin saadaan esiintyjiä, ainakin ryhmäperhepäiväkoti onnentupalaiset esiintyvät. Ja ruuan myyntiin tekee metsästysseura. Me saimme kiellon tehdä tällä kertaa ruokia, nauravat Hentilä ja Ahonen.
Paikalle odotetaan runsaasti osallistujia, sekä tenniläläisiä että tennilämielisiä.
Juhlajärjestelyitä ovat paikalliset yritykset ovat sponsoroineet.
Ja tapahtumia riittää. Syksyllä lavan lähistöllä järjestetään 70-lukuisille hytittömille traktoreille veteraanitraktorien kyntöpäivät.
– Sinne mekin pääsemme Katan kanssa sitten paistamaan pullaa, Hentilä lisää.


Teksti ja kuvat: Outi Sirviö
Kylätalon kuva: Terhi Hentilä

Kunnan tiedottaja kiertää Hollolan kyliä. Kyläkierrokselta syntyy muun muassa blogiteksti ja valokuvia. Koska ihan kaikkia kymmeniä Hollolan kyliä en valitettavasti ehdi kiertämään, niin kuka tahansa kyläläinen voi vinkata, kenen kylään tullaan tutustumaan ja mitä kaikkea teiltä löytyy.
Kyläpäivän aikana teen vierailuja muutamissa kylän kohteissa, se voi olla yhdistys, jonkun koti, mielenkiintoinen tila tai harrastuspaikka. Myös kylien tärkeät paikat (esim. seurojentalot, retkikohteet, nähtävyydet) ja henkilöt ovat aina kiinnostavia.
Ehdotuksia kylistä ja niissä olevista kohteista voit lähettää suoraan: outi.sirvio(a)hollola.fi.
Kerro viestissäsi ehdottomasi kylän nimi, suositeltu käyntikohde ja mahdolliset yhteystiedot. Nähdään kylissä! t. Outi
Julkaistu ensimmäisen kerran: 27.6.2023.