Työllisyyttä edistetään jatkossa kuntien toimesta

Työvoimapalvelujen siirtymisestä valtiolta kuntiin linjattiin vuonna 2021 Sanna Marinin hallituksessa. Lakimuutoksen tavoitteena on vahvistaa kuntien vastuuta työllisyyden edistämisessä ja antaa kunnille mahdollisuus vastata juuri oman alueensa tarpeisiin. Useissa kunnissa muutokseen on oltu tyytyväisiä, sillä palveluja voidaan 2025 alkaen järjestää ketterämmin juuri oman alueen elinvoiman vahvistamiseksi.

Päijät-Hämeen työllisyysalueen muodostavat Asikkala, Hartola, Hollola, Heinola, Iitti, Kärkölä, Padasjoki ja Sysmä. Työllisyysalueelle rakennetaan kolme aluetoimistoa, jotka sijaitsevat Heinolassa, Hollolassa ja Orimattilassa. Asiantuntijat tapaavat asiakkaita jokaisen kunnan alueella, joten palvelua saa jatkossa jokaisen omasta kotikunnasta.

Työllisyysalue toimii kuntien kanssa yhteistyössä

Hollola toimii Päijät-Hämeen työvoimapalvelujen vastuukuntana. Kaikki alueen yhdeksän kuntaa ovat mukana toiminnan suunnittelussa ja päätöksenteossa. Työvoimapalvelujen päättävä toimielin on työllisyyslautakunta, jossa jokaisella alueen kunnalla on edustus.

- Olemme tehneet kuntien kanssa tiivistä yhteistyötä jo alkuvuodesta 2023. Alkuun valmistelua tehtiin Päijät-Hämeen liiton AKKE-rahoituksella. Tapaamme kuntien työllisyyspalvelujen edustajia säännöllisesti, jonka lisäksi valmistelua tukee työllisyysalueen kuntajohtajien muodostama ohjausryhmä, työllisyysaluejohtaja Anne Tapaila kertoo.

Kunnat toimivat työvoimaviranomaisen tukena

Vaikka vastuu työllisyyden viranomaistyöstä on työllisyysalueella, kunnat järjestävät myös omia työllistymistä edistäviä palveluja. Kunnilla on hyvät edellytykset luoda vaikuttavia palveluja, sillä niissä tunnetaan oman alueen toiminta ja elinkeinoelämän tarpeet tarkasti.

- Päijät-Hämeen työllisyysalueen valmistelun aikana kunnat ovat ilmaisseet halunsa säilyttää omat työllisyyspalvelunsa. Työllisyysalueen on tarjottava valmennus- ja ohjauspalveluja työnhakijoille. Kunnat voivat tuottaa näitä palveluja itse tai työvoimaviranomainen voi ostaa palvelut yksityiseltä sektorilta. Kunnat maksavat yksityiseltä ostetuista palveluista omien kuntalaistensa osalta. Toki oman kotikunnan työntekijöiden tuottamat palvelut koetaan monesti vaikuttavimmiksi, Tapaila kuvailee.

Kuntien on kannattavaa edistää kuntalaisten työllistymistä, sillä valtio laskuttaa kunnilta jatkossa entistä suurempaa kuntaosuutta työttömyysetuudesta. Tammikuusta alkaen kunnat maksavat työttömyysetuutta portaittain sitä enemmän, mitä kauemmin kuntalainen on työttömänä.

- Työvoimaviranomainen ja kunnat toimivat ensi vuoden alusta samassa kuntaekosysteemissä, mahdollistaen tiiviimmän yhteistyön ja elinvoiman kasvun kunnissa ja alueella, Tapaila summaa.

Lisätietoja antaa:
Anne Tapaila, työllisyysaluejohtaja
Hollolan kunta
044 780 1118
anne.tapaila@hollola.fi

Lisää aiheesta: Päijät-Hämeen työllisyysalue 1.1.2025 alkaen