Lintuinfluenssaa Päijät-Hämeen alueella

Lahden Ankkurin alueelta on viime päivien aikana löytynyt useita kuolleita luonnonlintuja, joiden epäillään kuolleen lintuinfluenssaan. Kesän aikana korkeapatogeenista H5N1-tyypin lintuinfluenssaa on todettu Lahdesta löydetystä naurulokista ja Hollolasta toukokuun lopussa löydetystä varpushaukasta, joka kuoli Heinolan lintuhoitolassa.

Lintuinfluenssavirus leviää herkästi lintujen välillä mutta tarttuu huonosti ihmiseen. Tartunta vaatii tavallisesti läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Kuolleisiin lintuihin ei kuitenkaan pidä koskea paljain käsin eikä lemmikkejä päästää niiden lähelle. Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista vesi- ja petolinnuista on hyvä ilmoittaa virka-aikana Päijät-Hämeen ympäristöterveyden valvontaeläinlääkärille ja virka-ajan ulkopuolella päivystävälle kunnaneläinlääkärille.

Yksittäisistä kuolleista lokeista tai tiiroista ei tarvitse ilmoittaa valvontaeläinlääkärille. Tällaiset yksittäiset linnut on hyvä hävittää sulkemalla ne kahteen tiiviiseen muovipussiin. Lintujen käsittelyssä on hyvä käyttää suojakäsineitä ja hengityssuojainta. Lintu pyritään ottamaan muovipussiin siten, ettei lintu koske pussin ulkopintaan. Pussi suljetaan tiiviisti, ja tämän jälkeen se laitetaan vielä toiseen puhtaaseen pussiin. Omat suojavarusteet laitetaan samaan pussiin, ennen kuin sekin suljetaan tiiviisti. Pussi hävitetään sekajätteeseen. Kädet pestään huolellisesti saippualla ja vedellä.

Lisätietoja

Ruokaviraston tiedote aiheesta: Naurulokkeja, kalatiiroja ja haahkoja kuollut lintuinfluenssaan

Yhteystiedot

Valvontaeläinlääkärit (arkisin klo 8–16): p. 044 480 1184

Päivystävä kunnaneläinlääkäri (arkisin klo 16–8 sekä viikonloppuisin): p. 0600 392 120

Julkaistu: 13.07.2023 07.50

Lue uusimmat uutiset

Katso kaikki uutiset
Sinilevää Vähä-Tiilijärvellä

Sinilevää Vähä-Tiilijärvellä

Uutiset - 26.07.2024 - Uutiset