Kun eskarilaisilta kysyttiin puhelinhaastattelussa näkemyksiä eskarista, ylivoimaisesti tärkeimmäksi asiaksi nousi leikkiminen. Lapsibarometrin 2025 tulokset korostavatkin lapsen oikeutta leikkiin ja leikin merkitystä lapselle. Myös kaverit ja kaveritaitojen oppiminen korostuivat tuloksissa. Erityisen huolestuttava on tulos, jonka mukaan heikommin toimeen tulevien perheiden lapset kokivat muita useammin joutuvansa kiusatuksi eskarissa.
Hollolan varhaiskasvatuksessa leikki on ollut viimeisten vuosien aikana vahvasti keskiössä ja olemme yhdessä rakentaneet lapsille ympäristöjä, joissa leikkiminen eli lapsille luontainen tapa olla ja elää pääsee oikeuksiinsa.
Leikki nähdään usein vain lasten omana toimintana, mitä se toki onkin: keskeistä varhaiskasvatuksessa on se, miksi, miten ja mitä aikuiset leikissä ja sen suhteen tekevät. Ympäristöistä lähdetään liikkeelle ja pienin askelin tuodaan näkyvämmäksi muutosta toimintakulttuurista leikkikulttuuriin.
Leikki kun pitää sisällään kaiken - likkumisen/liikunnan, luovailun/askartelun, luonnon/ympäristöt, matematiikan/tutkimisen - toisin päin harvemmin. Esim. leikki- tai tunnetaitoja ei voi opettaa ulkoapäin, vaan kun leikitään.
