Erityisopetus

Viimeksi päivitetty: 07.10.2024

Perusopetuksen oppilailla on oikeus erityisopetukseen tai muuhun tukeen, mikäli esim. oppimis- tai sopeutumisvaikeus, vamma, sairaus sitä edellyttää.

Perusopetuslain mukaan oppilaalla on oikeus saada opetussuunnitelman mukaisen opetuksen ohella oppilaanohjausta ja riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea koko perusopetuksen ajan.

Erityisopetus järjestetään joko muun opetuksen ohessa, osa-aikaisena erityisopetuksena taikka oppilas otetaan tai siirretään kokonaisaikaiseen erityisopetukseen. Osa-aikaista erityisopetusta annetaan yleisopetuksen yhteydessä oppilaalle, jolla on lieviä oppimis- tai sopeutumisvaikeuksia. Lieviä oppimisvaikeuksia voivat olla esimerkiksi puheen, lukemisen tai kirjoittamisen vaikeudet. Ne voivat liittyä johonkin oppiaineeseen tai ilmetä esimerkiksi tarkkaavaisuuden, keskittymisen, motoriikan, hahmottamisen, aistitoimintojen tai sosiaalisen vuorovaikutuksen häiriöinä.

Oppilas saattaa tarvita oppimisessa ja koulunkäynnissä tukea tilapäisesti tai pitempiaikaisesti. Tuen tarve voi vaihdella vähäisestä vahvempaan tai oppilas voi tarvita monenlaista tukea yhtä aikaa. 

  • osa-aikaista erityisopetusta voidaan antaa samanaikaisopetuksena (kaksi tai useampia opettajia työskentelee samassa oppimisympäristössä yhteisten oppilaiden kanssa)
  • pienryhmässä
  • yksilöllisesti
  • myös erityisen tuen piirissä olevilla ja valmistavan opetuksen oppilailla on oikeus saada tarvittaessa osa-aikaista erityisopetusta
  • Oppilaan erityinen tuki pyritään järjestämään ensisijaisesti omassa lähikoulussa ja muun opetuksen yhteydessä. Jos se ei ole mahdollista, oppilaalle etsitään lähin tarkoituksenmukainen koulu ja erityisluokkapaikka.