Skididialogissa korostuvat tunne- ja vuorovaikutustaidot, yhteinen vastuu ja ymmärryksen lisääminen. Tavoitteena on rakentaa turvallinen ja tasa-arvoinen kouluyhteisö, jossa jokainen tulee kuulluksi.
Heinsuon ja Salpakankaan kouluilla toimivan hyvinvointitutor Anne Katajamäen työtehtäviin kuuluu yhteisöllinen työ, jota tehdään yhdessä muun kouluhenkilöstön kanssa.
– Keväällä Heinsuon koululla järjestettiin aiheesta skididialogi, joka pidettiin verso-oppilaiden toiveesta, Katajamäki kertoo.
– Skididialogi on menetelmä, jota hyödyntäen ollaan eri kouluilla juteltu oppilaiden kanssa monenlaisista aiheista kuten työrauhasta, toisten kunnioittavasta kohtelusta, erilaisuudesta ja kouluviihtyvyydestä.
Pienimmät skididialogiin osallistuvat ovat olleet eskareita.
– Verso-oppilaat ovat koulutettuja vertaissovittelijoita, jotka auttavat ratkaisemaan arjen ristiriitoja rakentavalla tavalla osana Verso-ohjelmaa.

Yhteinen keskustelu toi esiin oivalluksia

Keväällä järjestettyyn tilaisuuteen osallistui 24 osallistujaa, joista puolet oli aikuisia, mukana oli muun muassa rehtori, kuraattori, terveydenhoitaja ja opettajia. Oppilasosallistujat koostuivat  7.–9. -luokkien  verso-oppilaista sekä 5.–9.-luokkien oppilaskunnan hallituksen jäsenistä.

-Keskustelu oli monipuolista ja vilkasta. Sen aikana tehtiin paljon erilaisia huomioita ja esiin nousi hienoja oivalluksia, kertoo Katajamäki, joka toimi keskustelussa kirjurina yhdessä perusopetuksen suunnittelija Henna Holman kanssa. Osallisuuskoordinaattori Hanna Ruokamo toimi fasilitaattorina.
Keskusteluissa nousi esiin kaksi pääteemaa: miksi kiusaamiseen puuttuminen on vaikeaa ja miten siihen voidaan puuttua onnistuneesti.
– Matalan kynnyksen puuttuminen koettiin kaikkien yhteiseksi vastuuksi, Katajamäki summaa.

Osallistujat nostivat esiin ajatuksia siitä, mitä kiusaamiseen puuttuminen onnistuneesti vaatii. Siihen liittyi matalalla kynnyksellä puuttuminen, tilanteiden läpikäynti eri näkökulmista, ymmärryksen lisääminen molemmin puolin sekä yhteistyö kodin ja koulun välillä.

Heinsuon ja Salpakankaan kouluilla toimiva hyvinvointitutor Anne Katajamäki hyödyntää mielellään skididialogi-menetelmää.

Tunne- ja vuorovaikutustaidot tukevat ehkäisytyötä

Kiusaamisen ehkäisyä tuetaan kouluissa monin tavoin. Esimerkiksi 5.-luokkalaisten kompassitunneilla opetetaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja, jotka auttavat ennaltaehkäisemään ristiriitoja.
– Koulun tehtävä on antaa tasavertaisia mahdollisuuksia ja poistaa epätasa-arvoisuutta. Yksi keino tähän on tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettaminen, Katajamäki sanoo.

Myös 7. luokkien kanssa tehtävät ryhmäytysprosessit luovat pohjan hyvälle vuorovaikutukselle ja turvalliselle ilmapiirille.

Arkisten havaintojen lisäksi tukea ja tietoa koulun hyvinvointityöhön saadaan esimerkiksi kouluterveyskyselyistä ja luokkakohtaisista kyselyistä jne.

Uusin kouluterveyskysely on toteutettu tänä keväänä ja sen tulokset julkaistaan ensi syksynä.