Perhekeskus

Viimeksi päivitetty: 06.06.2024

Lapsiperhepalvelut (palvelukartta)

Neuvolapalvelut

Neuvolapalveluiden piiriin kuuluvat kaikki raskaana olevat naiset, lasta odottavat perheet sekä alle kouluikäiset lapset ja heidän perheensä.

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto on peruskoululaisille ja heidän perheilleen tarkoitettua ennaltaehkäisevää palvelua.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuollossa seurataan oppilaiden terveydentilaa ja tuetaan hyvinvointia. Siellä myös hoidetaan koulupäivän aikana tapahtuneet lievät onnettomuudet ja sairastapaukset.

Suun terveydenhuolto

Hammashoitolaan voi varata puhelimitse ajan suuhygienistille tai hammaslääkärille. Hoidon tarve arvioidaan ajanvarauspuhelun yhteydessä.

Lasten ja nuorten fysioterapia

Perustason fysioterapiasta tukea lapselle ja tietoa perheelle liikkumis- ja toimintakyvyn ongelmissa. Fysioterapia on terapeuttista harjoittelua, ohjausta ja neuvontaa yksilöllisen suunnitelman mukaan.

Lasten ja nuorten puheterapia

Puheterapian asiakkaat ovat pääosin alle kouluikäisiä lapsia, joiden kielen ja puheen kehityksessä, suun motoriikassa tai kommunikointi- ja vuorovaikutustaidoissa on haasteita.

Lasten ja nuorten toimintaterapia

Lasten toimintaterapia painottuu alle kouluikäisiin lapsiin. Lapsi ohjautuu toimintaterapiaan usein neuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä tai fysioterapeutin, puheterapeutin tai psykologin suosituksesta.

Alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalvelut

Alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalvelut tukevat perheitä haastavissa elämäntilanteissa sekä lapsen kehitykseen ja kasvatukseen liittyvissä asioissa vauvan odotusajasta täysi-ikäisyyden kynnykselle saakka.

Lapsiperheiden kotipalvelu

Jos perheesi tarvitsee apua arjen vaikeissa tilanteissa, ota yhteyttä lapsiperheiden kotipalveluun. Kotipalvelu voi olla esimerkiksi lapsenhoitoa, keskustelua tai yhdessä tekemistä. Tavoitteet ja keinot mietitään aina yhdessä asiakkaan kanssa.

Apua ja tukea lapsiperheen arkeen

Lapsiperheille on tarjolla monenlaisia palveluja perheen elämän eri tilanteisiin. Palvelujen avulla pyritään siihen, että perheet selviytyvät omin voimavaroin eri elämäntilanteissa.

Sosiaalihuollon ohjaus ja neuvonta

Lapsiperheille sosiaalihuollon ohjaus ja neuvonta tarjoaa tietoa lapsiperheille tarkoitetuista palveluista, toimeentulotuesta tai muista etuuksista, viranomaisasioiden hoidosta, kasvatukseen ja perhe-elämään liittyvistä kysymyksistä js muista lapsiperheen elämään liittyvistä asioista.

Perhesosiaalityö

Tuemme lasten vanhempia ja muita läheisiä lasten hyvinvoinnissa ja kasvatuksessa erityisesti perheille kohdennetuilla palveluilla.

Perheoikeudelliset palvelut

Perheoikeudellisilla palveluilla turvataan lapsen hyvinvointi ja tasapainoinen kehitys esimerkiksi silloin, kun vanhemmat eroavat. Palveluilla tarjotaan apua lasta koskevien sopimusten ja selvitysten kanssa esimerkiksi isyyteen, lapsen huoltoon ja elatukseen liittyen.

Vammaispalvelut, omaishoidon tuki

Omaishoitajana voi toimia ikääntyneelle, vammaiselle tai sairaalle omaiselle tai läheiselle. Omaishoitaja auttaa ja hoivaa arjessa muun muassa ruokailusta, peseytymisestä, pukeutumisesta ja lääkehoidosta hoidettavan tarpeiden mukaan.

Kotouttamista edistävät sosiaalipalvelut

Jos sinulta tai läheiseltäsi puuttuu työ-, opiskelu- tai päivätoimintapaikka etkä pääse tilanteessa omin avuin eteenpäin, ota yhteyttä sosiaalipalveluihin.

Lastensuojelun palvelut

Jos huomaat, että lapsi tai nuori on avun tarpeessa, voit ottaa yhteyttä lastensuojeluun tai tehdä lastensuojeluilmoituksen.

Varhaiskasvatus

Hollolassa varhaiskasvatusta toteutetaan päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja avoimena varhaiskasvatuksena sekä esiopetusta täydentävänä varhaiskasvatuksena.

Esiopetus

Hollolassa esiopetus toteutetaan alkuluokkatoimintana Hollolan kouluilla. Toiminta on esi- ja alkuopetuksen suunniteltua päivittäistä työskentelyä yhteisessä oppimisympäristössä.

Perusopetus

Jokaisella hollolalaisella oppivelvollisuusiässä olevalla lapsella ja nuorella on oikeus osallistua kunnan järjestämään maksuttomaan perusopetukseen.

Vapaa-aikapalvelut

Mahdollistamme kuntalaisille omanlaista, onnellista ja yhteisöllistä arjen hyvinvointia. Edistämme kuntalaisten vapaa-ajan toimintaa ja harrastamista.

Vanhemmille

Mannerheimin Lastensuojeluliiton vanhempainnetistä löydät tietoa ja tukea lapsiperheen arkeen.

Nuorille

Mannerheimin Lastensuojeluliitto tarjoaa nuorille mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa, mutta myös tukea, apua ja läsnäoloa.

En jaksa

En jaksa.fi on vanhemmille suunnattu verkkopalvelu, joka sisältää huolikartoituksen, erilaisia videoita eri elämäntilanteisiin liittyen sekä Chatin.

Normaali

Normaali.fi on lapsille suunnattu verkkopalvelu, joka sisältää huolikartoituksen eri elämäntilanteisiin liittyen sekä Chatin.

Tuen tarpeet Päijät-Hämeen hyvinvointialue

Sosiaalipalveluiden tärkeät yhteystiedot

Kela

Kansaneläkelaitoksen etusivu

Perheiden kohtaamispaikka Aamu

Perheiden aamut ovat tarkoitettu kaikille 0–6-vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen. Toiminta on maksutonta eikä siihen tarvitse ilmoittautua.

Perhekahvilatoiminta

Perhekahvilat ovat avoimia kohtaamispaikkoja lapsille ja heidän vanhemmilleen. Perhekahvilassa vanhemmat tapaavat toisiaan, jakavat kokemuksiaan ja kuulumisia. Samalla lapsille löytyy leikkiseuraa.

Perhekerhot – Hollolan seurakunta

Perhekerhot kokoontuvat useissa paikoissa ympäri seurakuntaa. Ne ovat suosittuja pienten lasten, äitien, isien, hoitajien ja isovanhempien kohtaamispaikkoja, jossa jaetaan arkea ja tuetaan perheitä kristillisessä kasvussa.

Lapsiperheille – Hollolan seurakunta

Hollolan seurakunta tarjoaa monenlaista toimintaa lapsille ja lapsiperheille: perhekerhoja, päiväkerhoja, pyhäkouluja, vauvakerhoja, retkiä, leirejä ja tapahtumia.

MLL Hollola

MLL Hollolan paikallisyhdistys järjestää vapaaehtoisvoimin erilaisia tapahtumia, tempauksia sekä keräyksiä.

MLL Hämeen piiri

MLL Hämeen paikallisyhdistyksen sivusto

Hollolan 4H-yhdistys

Hollolan 4H-yhdistys järjestää kerho- ja leiritoimintaa alakouluikäisille lapsille. 4H-yhdistys edistää nuorten työelämätaitoja ja -valmiuksia kouluttamalla, työllistämällä ja 4H-yrittäjyyttä tukemalla.

Omakamu

Lapset  kaipaavat ympärilleen turvallisia aikuisia, joilla on aikaa ja voimia olla läsnä, harrastaa ja tehdä erilaisia asioita heidän kanssaan. Vapaaehtoinen ystävä voi olla tukena silloin, kun lapsi kokee yksinäisyyttä tai haasteita suhteessa ikätovereihin.

Lahden ensi- ja turvakoti ry

Lahden ensi- ja turvakoti ry:n Turvakoti päivystää ympäri vuorokauden. Yhdistys tarjoaa tukea ja apua vanhemmuuteen ja vauvaperheiden haasteisiin, erotilanteisiin lapsiperheissä, päihteiden luomiin haasteisiin odotus- ja vauva-aikana sekä väkivallasta selviämiseen.

Lahden diakonialaitos DILA

Vauvan Taika – tukea raskaana oleville ja vauvaperheille. Vauvan Taikassa keskitytään luomaan ja vahvistamaan äidin ja vauvan välistä suhdetta jo raskausaikana. Palvelu on vapaaehtoista ja maksutonta.

Lähellä.fi

Lähellä.fi on valtakunnallisesti ja alueellisesti toimiva helppokäyttöinen verkkopalvelu, jonka avulla löydät merkityksellistä toimintaa, yhteisöllisyyttä, apua ja osallistumismahdollisuuksia.

Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkku

Valopilkku tukee kiusattujen lasten vanhempia, kiusaamista kokevia lapsia ja nuoria sekä entisiä koulukiusattuja. Vertaistukiryhmien lisäksi nuorille, aikuisille, perheille ja ammattilaisille tarjotaan keskusteluapua, tukea ja tietoa kaikissa kiusaamiseen liittyvissä asioissa.

Hollolan perhekeskusmanuaali , avautuu uuteen välilehteen

Palveluntuottajaesittelyt: