Tietoturva

Viimeksi päivitetty: 20.06.2024

Tietoturva tarkoittaa sitä, että sinun tietosi ovat turvassa eikä kukaan pääse niihin käsiksi ilman lupaasi. Tietoturva koskee kaikkea tietoa, jota käytät tai tallennat tietokoneella, puhelimella, tabletilla, muistitikulla tai paperilla. Tietoturvan tavoitteena on varmistaa, että tietosi ovat oikein, ajan tasalla ja saatavilla silloin, kun niitä tarvitset. Tietoturvaan liittyy useita vaaroja, kuten virukset, huijausviestit, hakkerit, varastetut tunnukset ja kiristysviestit.

Tietoturvan parantamiseksi on tärkeää noudattaa hyviä käytäntöjä, kuten käyttää erilaisia ja vaikeita salasanoja, pitää laitteet ja ohjelmat ajan tasalla, ottaa varmuuskopioita tiedoistasi, olla avaamatta epäilyttäviä linkkejä ja viestejä, ja pitää laitteesi ja paperisi lukkojen takana.

Tietosuojalla tarkoitetaan meille kaikille kuuluvaa perusoikeutta henkilötietojen turvalliseen käsittelyyn. Henkilötietoa on kaikki tieto, jonka pohjalta henkilö voidaan tunnistaa. Esimerkiksi nimi ja valokuva on henkilötietoa.

Kyberturvallisuus voidaan nähdä yhtenä tietoturvallisuuden osa-alueena. Kun tietoturvallisuus keskittyy kaiken tiedon suojaamiseen. Kyberturvallisuus keskittyy sähköisen ja verkotetun yhteiskunnan tietojärjestelmien ja verkkojen suojaamiseen, vaurioiden estämiseen ja palauttamiseen. Kyberturvallisuuteen liittyy sähkönjakelun ja muun kriittisen infrastruktuurinen suojaaminen.

Koulun laitteet ovat opiskelua varten.

Älä anna ulkopuolisen käyttää tietokonettasi tai mobiililaitettasi!

Laitteilla saat käyttää vain koulun tarjoamia sovelluksia. Opiskeluun kuulumaton verkkoselaaminen ja ohjelmistojen asentaminen on kielletty.

Netiketti – pelisäännöt koululaisen internetin käyttöön

Netiketti tarkoittaa käyttäytymissääntöjä tietoverkossa. Alla on lueteltu asioita, jotka sinun olisi hyvä muistaa, kun lähetät viestejä internetissä.

1. Kirjoita oikein. Muista käyttää isoa alkukirjainta ja välimerkkejä niin kuin muussakin kirjoituksessa.

2. Älä paljasta salasanaasi edes parhaille ystävillesi.

3. Älä paljasta sukunimeäsi, osoitettasi, asuinpaikkaasi, puhelinnumeroasi tai koulusi nimeä tuntemattomille.

4. Älä anna tuntemattomille kuvia tai yksityisiä tietoja itsestäsi tai tuntemistasi ihmisistä.

5. Kysy vanhemmiltasi tai huoltajiltasi lupa, kun haluat hakea/kopioida/ladata materiaalia verkosta. Muista kunnioittaa tekijänoikeuksia!

6. Pyydä lupa myös, kun osallistut kilpailuihin ja kun annat sähköpostiosoitteesi tuntemattomille.

7. Kerro vanhemmillesi tai muille aikuisille, jos joku lähettää sinulle inhottavia tai kummallisia kuvia tai tekstejä.

8. Muista, että kukaan ei voi pakottaa sinua mihinkään! Jos juttelet jonkun kanssa keskusteluryhmässä (chat) ja sinulta kysytään kysymys, johon et halua vastata, sinun ei ole pakko vastata.

9. Muista, että ihmiset, joita kohtaat Internetissä, eivät välttämättä ole sitä, mitä he väittävät olevansa!

10. Jos päätät tavata jonkun, johon olet tutustunut Internetin kautta, älä koskaan mene tapaamaan häntä yksin! Ensimmäisellä kerralla pitää tutun aikuisen olla mukanasi, ja tapaaminen pitää järjestää yleiselle paikalle, ei kenenkään kotiin.

11. Jätä vastaamatta inhottaviin tai ilkeisiin viesteihin, joita saat muilta osallistujilta esimerkiksi keskusteluryhmässä. Voit ottaa näyttökuvan sisällöstä ja poistua keskusteluryhmästä.

12. Älä lähetä epäkohteliaita tai loukkaavia viestejä muille. Ole kohtelias ja kunnioita muiden mielipiteitä.

Kyberturvallisuuskeskus – Ohjeita ja oppaita , avautuu uuteen välilehteen