Hollolan koulujen yhdeksäsluokkalaiset pääsivät tekemään aloitteita heitä koskevista asioista yhdeksäsluokkalaisten vaikuttamispäivässä 22. marraskuuta 2023.
Aloitteita kertyi runsain mitoin ja kaikki aloitteet on käsitelty. Kunnanhallitus merkitsi tiedokseen maanantaina pidetyssä kokouksessaan elinvoimavaliokunnan sekä sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan vastaukset aloitteisiin.

Aloitteissa toivottiin muun muassa ruokailun yhteyteen mausteita ja näkkileivän lisäksi muuta leipää.
Aloitteen myötä mausteita otetaan kokeilumuotoisesti käyttöön tämän kevään ajaksi. Mausteiden käyttöä jatketaan, mikäli käyttö on asiallista, eikä sotkemista ilmene. Tuoretta leipää tulee tarjolle kolmesti viikossa.
Useammassa aloitteessa toivottiin kouluille välipaloja tai välipala-automaattia.
Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan vastauksen mukaan välipala-automaatit otetaan käyttöön lukuvuoden 24-25 aikana.

Kulkemisen asiat esillä

Linja-autoilla kulkevat nuoret toivoivat Kansankadun linja-autopysäkin uusimista ja laajentamista. Rikkinäinen pysäkkikatos ei täytä tehtäväänsä.
Vastauksena aloitteeseen todettiin, että pysäkin kuntoa rakenteineen tai katoksen uusimistarvetta selvitetään kevään aikana.
Myös myöhäisempiä linja-autovuoroja toivottiin erityisesti kuntakeskuksen ulkopuolella liikkuvien nuorten tarpeisiin.
Muutoksia vuoroihin on tehty. Muun muassa linjan 21 ilta-aikaista tarjontaa on saatu lisättyä kuluvalle lukuvuodelle. Lisäksi osana seudullista joukkoliikenteen palvelutasotarkastelua Hollolan julkisen liikenteen palvelutasoa tarkastellaan tämän kevään aikana puutteineen ja kehittämisehdotuksineen.

Sähköpotkulautojen aika ei ole vielä

Esille aloitteissa nousi myös sähköpotkulautojen lainaamismahdollisuus, jotta nuoret ja muut kulkijat pääsisivät nopeammin paikasta toiseen.
Sähköpotkulautoja ei ole tulossa, mutta MAL-sopimuksen (maankäyttö. liikenne ja alueet) toimenpiteissä on esitetty, että Lahden kaupunkipyöräjärjestelmää kehitetään ja laajennetaan.
Hollolan kunta selvittää mahdollisuutta yhteiseen kaupunkipyöräjärjestelmää yhdessä Lahden, Asikkalan ja muiden kiinnostuneiden kuntien kanssa. Myös kaupunkipyörän käyttöä Waltti-kortilla selvitetään. Tavoitteena on laajentaa kokeilua Hollolan tulevina vuosina.

Ihan kaikkia nuorten ruoka- ja muita toiveita ei kuitenkaan voida toteuttaa, esimerkiksi mehuja ei suositella jatkossakaan ruokajuomaksi. Moposuoraakaan ei voida perustaa Kukonkoivuun muun muassa alueen valvonnan sekä mahdollisten vahinkojen vastuu- ja vakuutusasioiden vuoksi.

Kaikki yhdeksäsluokkalaisten tekemät aloitteet vastauksineen löytyvät kunnanhallituksen pöytäkirjan päätöksestä täältä.

Lue uusimmat uutiset

Katso kaikki uutiset
Kunnan virallinen ilmoitustaulu on siirtynyt pääkirjastolle

Kunnan virallinen ilmoitustaulu on siirtynyt pääkirjastolle

Uutiset - 04.07.2024 - Kunnan toiminta

Hollola valittaa hylätystä valtionosuuspäätöksestä

Uutiset - 03.07.2024 - Kunnan toiminta