Muovisäkkeihin pakatut haravointijätteet tulee tyhjentää säkeistä paikan päällä. (kuva: Salpakierto Oy)

Miten pensaista leikatut oksat, maahan tippuneet lehdet ja muut haravointijätteet pitäisi hävittää oikeaoppisesti? Risut ja oksat kannattaa hakettaa ja käyttää katteena pensaiden ja istutusten juurilla. Hake toimii myös kompostorin seosaineena. Puutarhajätettä kannattaakin kompostoida kiinteistöllä ja näin saada niiden sisältämät arvokkaat ravinteet oman puutarhan hyödyksi.

Puutarhajätteiden hävittäminen polttamalla tai maahan hautaamalla on Lahden seudun jätelautakunnan antamien jätehuoltomääräysten mukaan kielletty. Puutarhajätettä ei saa myöskään kuljettaa puistoihin tai muille yleisille tai yksityisille alueille.

Salpakierto vastaanottaa risu- ja haravointijätteitä jokaisessa toimialueen kunnassa

Mikäli puutarhajätteitä ei pysty omalla kiinteistöllä hyödyntämään, voi kotitalouksien risu- ja haravointijätteitä viedä ympäri vuoden maksutta Salpakierto Oy:n lajitteluasemille niiden aukioloaikojen puitteissa.

Puutarhajätteitä vastaanotetaan vain lajitteluaseman aukioloaikoina, joten muistathan tarkistaa oman lajitteluasemasi aukioloajan ja jätteiden vastaanotto-ohjeistuksen ennen kuin lähdet liikkeelle!

Kärkölässä, Myrskylässä ja Pukkilassa on omat lumettomaan aikaan toiminnassa olevat vastaanottopisteet risu- ja haravointijätteille. Näihin pisteisiin ei saa viedä vieraslajeja, kuten kurtturuusuja ja lupiineja eikä puusta pudonneita hedelmiä, vaan nämä tulee toimittaa lajitteluasemille.

Ajantasaisen tilanteen puutarhajätteiden vastaanottopisteiden tilanteesta ja lajitteluasemien aukioloajoista voi aina käydä tarkistamassa osoitteesta salpakierto.fi.

Lajittele risut ja haravointijätteet erikseen

Risut ja haravointijätteet tulee lajitella erikseen, koska niiden jatkokäsittely on erilainen. Muistathan, että risu- ja haravointijätteiden sekakuormat ovat maksullisia.

Risujätteeksi lajitellaan kaikki puiden ja pensaiden oksat sekä alasleikatut pensasaidat. Myös pensaiden juurakot, joista on ravisteltu mullat tarkkaan pois, lajitellaan risujätteisiin.

Haravointijätettä ovat puiden ja pensaiden lehtien tai neulasten sekä nurmikon haravoinnista kertyvä jäte. Ruohovartiset kasvit, rikkaruohot, kävyt sekä pensaiden ja pensasaitojen leikkuusilppu ovat myös haravointijätettä, samoin perennojen juuripaakut.

Muovisäkkeihin pakatut haravointijätteet tulee tyhjentää säkeistä paikan päällä. Vain haittakasvien lisääntymiskykyiset osat, kuten siemenet tulee jättää säkkiin pakattuna lajitteluasemalle. Lupiinin siemenet tai siemeniä sisältävät kasvinosat tulee pakata aina säkkiin ja lajitella sekajätteeseen.

Salpakierto Oy on 9 kunnan omistama osakeyhtiö, joka huolehtii jätelain mukaisista yhdyskuntajätehuollon palvelutehtävistä omistajakuntiensa alueella. Tehtäviin kuuluvat kunnan vastuulle kuuluvien jätteiden vastaanotto, käsittely, jäteneuvonta, jätehuollon suunnittelu ja kehittäminen sekä jätteenkuljetus kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen osalta. Yhtiö on osa Lahden kaupunkikonsernia.