Hyvinvointialueen onnistumista arvioitaessa aluehallitus kokee Päijät-Hämeessä erittäin hyväksi keskinäisen työskentely- ja keskustelukulttuurin, päätöksentekokyvyn ja yhteistyön viranhaltijoiden kanssa.

– Nyt tehty selvitys oli ensimmäinen laatuaan ja tilanteen kehittymistä on tarkoitus seurata jatkossa säännöllisesti. Tulokset ilahduttivat ja vastaavat paljolti tunnetta, joka minulle on muodostunut, aluehallituksen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen kertoo.

Myös hyvinvointialueen organisaatiossa koettiin olevan hyvä tekemisen kulttuuri.

Aluehallitus arvioi työskentelynsä onnistuneen erityisesti taloudenhoidossa vaikeissa olosuhteissa ja eri maantieteellisten alueiden tasapuolisessa käsittelyssä. Muihin kyselyyn vastanneisiin alueisiin verrattuna Päijät-Hämeessä koettiin aluehallituksen ja hyvinvointialueen johtavien viranhaltijoiden välinen yhteistyö keskiarvoa parempana, samoin hallituksen ja asukkaiden yhteistyö.

Parhaiten aluehallituksen toimintakulttuurissa toteutuu vastausten perusteella se, että tehtyihin päätöksiin sitoudutaan myös äänestyksen jälkeen. Lisäksi jäsenet perehtyvät etukäteen esityslistan asioihin kiitettävästi ja työskentelevät pitkäjänteisesti. Keskustelukulttuuri arvioitiin erittäin hyväksi ja se on pysynyt strategisella tasolla. 

Aluehallitus koki lisäksi viranhaltijoiden olevan erittäin hyvin tavoitettavissa ja huomioivan hyvin hallituksen asioiden esittelyssä aluehallituksen jäsenten toiveet. 

– Aluehallitus on löytänyt uudessa tilanteessa roolinsa mielestäni hyvin. Monia kuntayhtymän ajalta kesken jääneitä asioita on saatu hoidettua eteenpäin, kuten palkkaharmonisointi, työterveydenhuollon ja ensihoidon kysymykset sekä tilaratkaisut alueellisessa tarkastelussa. Aluehallitus on toisaalta ollut erittäin päätöksentekokykyinen hyvin haastavassa tilanteessa, ja päätöksiä on syntynyt nopealla tahdilla, Hämäläinen summaa.

Toimintakulttuurin kehittämiseksi toivottiin entistä enemmän keskustelua valmisteilla olevista asioista. Lautakuntien roolin toimivallan tarkennus oli myös yhtenä kehittämiskohteena, ja asiaan tullaan palaamaan hallintosäännön tulevassa tarkastelussa syksyllä. Lautakuntien roolit puhuttavat tällä hetkellä kaikilla alueilla. 

Kyselyyn osallistuivat Päijät-Hämeen hyvinvointialueen lisäksi Keski-Uusimaa, Keski-Suomi, Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Kymenlaakso.

Itsearviointiin osallistuivat aluehallituksen jäsenet ja aluevaltuuston puheenjohtajisto.

Lisätietoja:
Kristiina Hämäläinen, aluehallituksen puheenjohtaja, p. 044 440 3869
Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut alueen asukkaille.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue - Päijät-Hämeen hyvinvointialue (paijatha.fi)

Lue uusimmat uutiset

Katso kaikki uutiset

Valtuuston päätökset 10.6.2024

Uutiset - 13.06.2024 - Kunnan toiminta