Ehkäisyvalmisteet ovat olleet ilmaisia Päijät-Hämeessä asuville tai opiskeleville alle 25-vuotiaille kesäkuusta 2022 lähtien osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa.
Maksuttomiin ehkäisyvalmisteisiin kuuluvat ehkäisypillerit, -laastarit ja -renkaat, kierukat, ehkäisykapselit, kondomit ja suuseksisuojat.

Ehkäisyvalmisteen valinta, aloitus ja jakelu tapahtuvat terveydenhoitajan vastaanotolla koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa ja ehkäisyneuvolassa. Ehkäisyneuvontaan varataan aika joko sähköisesti tai soittamalla. Ajanvarausohjeet löytyvät maksuttoman ehkäisyn nettisivuilta.  
Ehkäisyneuvontaan kuuluu ehkäisyvalmisteen valinnan lisäksi asiakkaan tilanteen mukaan seksuaalikasvatus ja hedelmällisyysneuvonta. Niihin kuuluvat seksuaalisuudesta, seksistä, parisuhteista ja tunteista puhuminen sekä terveyteen, hyvinvointiin ja hedelmällisyyteen vaikuttavien tekijöiden kartoitus. Tarvittaessa asiakas ohjataan ehkäisyneuvolan lääkärin vastaanotolle.  Ehkäisyvalmisteen aloittaminen ei edellytä gynekologista tutkimusta. 

Pitkäaikaiset ehkäisymenetelmät kuten ehkäisykapseli sekä ehkäisykierukka ovat myös nuorten valittavissa. Ne ovat helppokäyttöisiä, koska eivät edellytä päivittäistä muistamista ja niiden ehkäisyteho on hyvä.
Lisätietoja maksuttomasta ehkäisystä löytyy verkkosivuilta paijat-sote.fi/ela-hyvin/seksuaaliterveys/alle-25-vuotiaiden-maksuton-ehkaisy 

Lisätiedot: 
Tulosyksikköpäällikkö Niina Viholainen, p. 044 4406558
Tulosaluejohtaja Pertti Sopanen, p. 044 482 3171

Lue uusimmat uutiset

Katso kaikki uutiset

Valtuuston päätökset 10.6.2024

Uutiset - 13.06.2024 - Kunnan toiminta