Vuodet voivat lukuina näyttää toistensa kaltaisille, mutta yksikään vuosi tai päivä ei ole ollut edellisen kaltainen. Yllätyksiä ja käänteitä on riittänyt jokaiselle työpäivälle. Se on toisaalta ollut tämän työn ehdoton suola, innostuksen ja kiinnostuksen loputon lähde.

Työ kunnanjohtajana on jatkuvaa tasapainottelua kunnianhimoisten tavoitteiden, talouden realiteettien ja ristiriitaisten odotusten välillä.

Kunta on kamppaillut finanssikriisin jälkeen paikoilleen kymmeneksi vuodeksi pysähtyneen BKT-kasvun, valtionosuusleikkausten, sisäilmaongelmaisten julkisten rakennusten sadan miljoonan euron korvausinvestointitarpeiden, pohjavesialueen muodostamien yritysaluerajoitteiden ja kuntakeskuksen laajentumisesteiden kanssa.

Haasteita on pyritty selättämään määrätietoisesti. Talous on edellyttänyt jatkuvaa uudelleenarviointia ja myös ikäviä ratkaisuja kuten palveluverkkotarkastelua. Tänään oppilaista kuitenkin yli 75 % opiskelee uusissa koulutiloissa, uusi sote-keskus on rakennettu ja uusi Hollola-talo suunnitteluvaiheessa. Strateginen laajenemissuunta on kohti Nostavaa, jossa tavoitteena on rautatieasema ja multimodaaliterminaali. Uusien yritysalueiden kokonaisuus etenee mahdollistaen tulevaisuudessa ison työpaikkakeskittymän. Kunnan vuoden 2024 talous on tasapainossa, kunnallisvero laskee, uutta velkaa ei oteta ja valtuuston priorisoimiin strategisiin hankkeisiin panostetaan yli miljoona euroa.

Usko Hollolan mahdollisuuksiin ei ole horjunut vaikeina päivinäkään.

Hollola on myös viimeisimmässä KuntaSuomen valtakunnallisessa kyselyssä noussut asukkaiden mielipiteiden pohjalta varsin korkealla, kun kilpaillaan parhaasta paikasta asua ja elää, näin vastasi 80 % kuntalaisvastaajista. Se on yli 20 %-yksikköä enemmän kuin saman kokoluokan ja kaikkien kuntien keskiarvo. Kuntalaiset osaavat arvostaa omaa kotikuntaansa.

Myös minä arvostan Hollolan kotipaikkana täyden kympin arvoiseksi. Luonto ja kävelyyn, juoksuun, pyöräilyyn ja hiihtoon houkuttelevat kymmenien kilometrien reitistöt järvien ympärillä ovat vertaansa vailla. Ainutlaatuinen Salpausselän alue on syystä osa maailman Geopark-kohteita.

PRO Hollola-tunnustusta ei ole missään vaiheessa jaettu sisäpiirin kesken, mistä syystä mitalin luovutuksen kohteeksi päätyminen aluksi soti omaa arvomaailmaani vastaan.

Otan tämän PRO-Hollola mitalin nöyränä ja kiitollisena vastaan, mutta haluan kuitenkin ymmärtää, että edustan tässä sitä kahden vuosikymmenen historiaa, jonka aallokossa kunta on myrskyistä huolimatta pysynyt pinnalla ja katsonut eteenpäin. Samalla haluan ymmärtää, että tämä huomion osoitus on tarkoitettu myös kaikille kunnan työntekijöille, jotka joka päivä, vahvasti sitoutuneina pitävät huolta kuntalaisten arjen tärkeistä palveluista ja myös kaikille kunnan luottamushenkilöille, jotka osoittavat merkittävissä määrin omaa vapaa-aikaansa yhteisten asioiden ja kuntalaisten yhteisen tulevaisuuden tekemisen eteen.
Haluan jakaa tämän mitalin myös perheeni kanssa; ilman sitä tukea ja rakkautta vuosikymmenten työ kuntajohtajana ei olisi koskaan onnistunut.

Hollolassa 7. joulukuuta 2023

Päivi Rahkonen
Kunnanjohtaja

Lue uusimmat blogit

Katso kaikki blogit
Kunnan tulos oli ylijäämäinen

Kunnan tulos oli ylijäämäinen

Blogit - 27.03.2024 - Kunnanjohtajan blogi
Pää on pinnalla ja talous tasapainossa

Pää on pinnalla ja talous tasapainossa

Blogit - 19.10.2023 - Kunnanjohtajan blogi