Toivola ja hitusen Sairakkalaakin

Ohittaessani ennen Toivolaa Sairakkalan kyltin, muistan lukeneeni Uotilan ja Helénin kirjoittamasta ”Sulenko, Uikura ja Äikänä” -kirjasta, että ensimmäinen kirjallinen tieto Toivolan kylästä on vuodelta 1432, jolloin annettiin rajakirja Toivolan ja Sairakkalan välisestä rajasta.
Rajakiista oli lukemani mukaan tullut esille uudelleen 50 vuotta myöhemmin, jolloin mainitaan myös ensimmäiset paikannimet Toivolasta.

Lähes 400 vuotta vanha Pelto-Sulosen tila

Toivolassa minut ottaa lämpimästi ja iloisesti vastaan Sirpa Laitinen. Hän on asunut Pelto-Sulosen tilalla 11 vuotta. Pelto-Sulosen tilalla on todella pitkä historia ja perinteet, sillä tila on ollut saman suvun hallussa jo vuodesta 1623 lähtien.
Vanha talo on purettu. Tilalle vuonna 2001 muuttanut Kari Sulonen rakensi samalle paikalle uuden pytingin. Talossa on kuitenkin edelleen vanhan historian siipien havinaa, sillä vanhoja huonekaluja on vielä tallessa, ja ne ovat niin hyvässä kunnossa, että ne ovat yhä käytössä.
Pihamaalla kuitnekin satoja vuosia vanhat, punaiset upeat vilja-aitat ovat edelleen paikoillaan. Millaisia tarinoita ne kertoisivatkaan, jos osaisivat puhua. Aitoissa ei enää säilytetä viljaa, vaan ne on siistitty ja toimivat muun muassa nukkuma-aittoina, jotka ovat ihanan viileitä kesällä.

vanha vilja-aitta
Vanha vilja-aitta kylpee kauniisti loppukesän valossa. 

Nuorisoseurantalolla aistii historian siipien havinaa

Nuorisoseurantalo on kylän keskus

Hyvin lähellä Pelto-Sulosen tilaa sijaitsee Toivolan kylän niin sanottu keskus eli Nuorisoseurantalo Toivola, joka on rakennettu seurantalon omien tietojen mukaan vuonna 1915.
Jo nuorisoseurantalon pihamaalla voin aistia jälleen toimeliasta historian siipien havinaa. Nuorisoseurantalo on ollut aikoinaan kylän hyivn vilkkaan harrastustoiminnan keskus. Talolla esitettiin näytelmiä, urheiltiin ja pidettiin tietenkin iltamia. Kyläläiset kokoontuivat talolle viettämään aikaa ja tapaamaan toisiaan, kenties joku romanssikin syntyi talon seinen varjossa.
Parasta on se, että nuorisoseurantalo ei ole hiljentynyt tänäkään päivänä. Talo on yhä kylän tärkeä keskus, jonne kyläläiset edelleen kokoontuvat erilaisten tapahtumien ja järjestelyjen merkeissä.

Toivolan nuorisoseurantalo ulkoa. Nainen kävelee pihalla.
Nuorisoseurantalo Toivola on rakennettu lähes 110 vuotta sitten.

Ilahdun kuullessani, että kylän nuoret käyvät pelaamassa talolla biljardia ja tapaavat myös toisiaan valvottujen iltojen aikana, ihan kuin silloin ennen vanhaan, kun nuorisoseurantalo kokosi oman kylän ja joskus lähikylienkin nuoria koolle tapaamaan toisiaan.
Juhlien sesonkiaikana talon juhlasalissa tanssitaan niin häitä kuin vietetään syntymäpäiviä. Lisäksi muitakin tapahtumia talolla järjestetään. Elokuussa järjestettiin kyläläisille muun muassa taide- ja liikuntavikonloppu kierrätyskirjapöytineen ja talon vieressä olevalla hiekkakentällä pelattiin Länsi-Hollolan jalkapallomestaruuskisat.

Toivola juhlasali sisältä, takana esiintymislava
Juhlasalissa järjestään juhlien lisäksi erilaisia kylän yhteisiä tapahtumia.

Syys-lokakuussa tila muuntautuu koko kylän kuntosaliksi. Eikä tässä edes kaikki. Nimittäin rakennuksen toiseen kerrokseen vie vanhat, kapeat, hieman narisevatkin portaat. Jos ei tietäisi, niin voisin kuvitella matkano ylöspäin vievän pimeälle ja ehkä vähän pelottavallekin ullakolle, mutta ylhäällä minua odottaakin kudontapiirin, pieni, kodikas ja tehokas tila. Huoneesta löytyy viidet kangaspuut, joissa jokaisessa on työ odottamassa tekijöitään.
Elämää ei tosiaankaan lähes 110 vuotta sitten rakennetusta nuorisoseurantalosta puutu vieläkään.

Kudontapiirissä tavataan muita käsitöiden tekijöitä

Talkootöillä laavu kuntoon

Kylän yhteisöllisyys ja Toivolan ja Sairakkalan kyläläisten yhteinen tekeminen näkyy myös Sairakkalanjärven rannoilla, jossa ahkera ja aktiivinen talkooporukka muun muassa maalasi kesän aikana sinne neljä vuotta sitten tuodun laavun.
Kyläyhdistys, joka valitettavasti joutuu tänä syksyn lopettamaan toimintansa väen vähyyden vuoksi, haki myös avustusta biovessalle. Avustusta saatiin ja 1 000 euron avustusrahoilla hankittiin upeaakin upeampi vessa uimarannalle. Vessa pystytettiin ja maalattiin kuntoon ahkerin talkoovoimin kesän aikana.

Sairakkalanjärvi on myös suosittu lintubongareiden paikka. Järvelle jouduttiin tosin pystyttämään muutama vuosi sitten uusi lintutorni, sillä vanha lintutorni oli varastettu yön pimeydessä. Uusi torni on nyt pultattu niin tiukasti maahan, että sen poisviemiseksi vaaditaan jo järeitä työkaluja ja -koneita.

lampi metsän keskellä
Sairakkalanjärvi on suosittu lintubongauspaikka.

Luonto on lähellä

Pääsen reissullani näkemään Sairakkalan upeita, silmänkantamattomiin jatkuvia, peltomaisemia.
Käväisemme myös Länsi-Hollolan Erämiesten metsästysmajalla, jossa muun muassa Länsi-Hollolan Martat ovat pitäneet sienikoulutuksia ja opettaneet lankojen värjäystä.

Maisemat metsästysmajalla ovat todella jylhät ja luonnon ihan aistii ja haistaa, vaikka lähellä sijaitsevalta Tampereentieltä kuuluukin jatkuvasti autojen hurinaa ja murinaa. Linnut ja muut metsän eläimet metelistä siitä piittaa, vaan jatkavat touhujaan Sairakkalan ja Toivolankin metsissä, kuten aina ennenkin.

peltomaisema
Toivolan peltomaisemissa sielu ja mieli lepää.

teksti ja kuvat:
Outi Sirviö
tiedottaja

Kunnan tiedottaja kiertää Hollolan kyliä. Kyläkierrokselta syntyy muun muassa somepäivitys, valokuvia ja blogiteksti.
Koska ihan kaikkia kymmeniä Hollolan kyliä ei valitettavasti ehdi kiertämään, niin kuka tahansa kyläläinen voi vinkata, kenen kylään tullaan tutustumaan ja mitä kaikkea sieltä teiltä löytyy.
Kyläpäivän aikana tehdään vierailuja muutamissa kylän kohteissa, se voi olla yritys, yhdistys, jonkun koti tai harrastuspaikka. Myös kylien tärkeät paikat (esim. seurojentalot, retkikohteet, nähtävyydet) ja henkilöt ovat kiinnostavia.
Ehdotuksia kylistä ja niissä olevista kohteista voit lähettää suoraan: outi.sirvio(a)hollola.fi.
Kerro viestissäsi ehdottomasi kylän nimi, suositeltu käyntikohde ja mahdolliset yhteystiedot.
Nähdään kylissä! t. Outi

Julkaistu ensimmäisen kerran 2.9.2022

Lue uusimmat blogit

Katso kaikki blogit
Kunnan tulos oli ylijäämäinen

Kunnan tulos oli ylijäämäinen

Blogit - 27.03.2024 - Kunnanjohtajan blogi
Pro Hollola -mitalisti kiittää

Pro Hollola -mitalisti kiittää

Blogit - 07.12.2023 - Kunnanjohtajan blogi