ihmisiä istuu kuuntelemassa luentoa.
Toiminnanjohtaja Kati Komulaisen esitys Salpausselkä Geoparkista kiinnostaa kuulijoita.

Aihe herätti ihan syystäkin runsaasti kiinnostusta, sijaitseehan Paimelankin alueella monia upeita luontokohteita, kuten muun muassa Paimelanvuori, joka muuten on nimestään huolimatta viime jääkauden lopulla, noin 12 000 vuotta sitten, syntynyt harju.
Komulaisen lisäksi Hollolan kunnan projektikoordinaattori Annariina Keto kertoi paikalle saapuneille lisää Hollolan ja Paimelan alueen kiinnostavista luontokohteista. Yleisö kuunteli kiinnostuneena myös maisema-arkkitehti Sonja Semeriä, joka sukelsi esityksessään Paimelan maisemien mielenkiintoiseen historiaan ja sen nykytilaan.

Nainen pitää esitelmää, yleisö istuu
Kati Komulaisen esitys kiinnosti niin paljon, että Paimelan koulun ruokalan kaikki paikat olivat täynnä.

Kyläyhdistyksessä reilut 50 jäsentä

Luontoillan järjesti Paimelan kyläyhdistys, joka on perustettu vuonna 2020.
- Jäseniä yhdistyksellä on nyt 52. Lisäksi mukana on kymmenkunta kannatusyritystä, kertoo Paimelan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Minna Nieminen.
Yhdistys järjestää hallituksen kokouksia noin kerran kuukaudessa Paimelan koulun ruokasalissa. Samassa paikassa pidetään keväisin vuosikokous.
- Toivomme, että mahdollisimman moni kyläläinen pääsisi osallistumaan vuosikokouksiin, jotta saisimme lisää raikkaita ideoita sekä uusia jäseniä yhdistykseen ja hallitukseen, Nieminen kertoo kyläyhdistyksen hallituksen toiveista.

Paimelan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Minna Nieminen.

Koulu on kylän sydän

Alkusysäyksen kyläyhdistyksen perustamiseen sai Paimelan koulun lopettamisen uhka.
- Koulun lakkautusuhka sai meidät ymmärtämään, kuinka tärkeää on saada pidettyä kylällä oma koulu, joka on todellinen kylämme sydän. Tosin kyläyhdistyksen perustamisesta olimme kyllä puhuneet jo useamman vuoden ajan.
Yhdistyksen perustaminen syksyllä 2020 oli kovin haastavaa koronan vuoksi, joka vaikeutti hieman yhdistyksen alkutaivalta.
- Emme silti luovuttaneet, Nieminen hymyilee.

Tapahtumien kirjo on laaja

Kyläyhdistys järjestää muun muassa erilaisia tapahtumia kyläläisille. Ensimmäisenä tapahtumana järjestettiin metallin- ja akkujen keräykset. Tämä tapahtuma oli menestys.
- Ilahduimme siitä kuinka paljon tapahtuma sai suosiota. Huomasimme, että ihmiset haluavat kierrättää. Olemme yrittäneet saada kylälle pysyvää kierrätyspistettä. Tällä hetkellä Paimelassa on vain paperinkeräys, harmittelee Nieminen.
Keväisin ja syksyisin järjestetään myös isommat tapahtumat. Tänä keväänä koulun kentällä kevätriehassa vaihdettiin muun muassa perennoja ja kierrätettiin peräkonttikirppiksen voimin. Viime vuoden joulukuussa yhdistys järjesteti lyhtykulkueen, jota kuritti harmittavasti kipakka pakkaskeli.
- Viime talven lyhtykulkueeseen saatiin mukaan kuitenkin 20 henkilöä, vaikka tapahtumapäivän illaksi osui todella jäätävä pakkanen. Pienelläkin väellä saimme hienon kulkueen aikaiseksi, iloitsee Nieminen.

Mielekästä tekemistä kaikille

Seuraava isompi tapahtuma on luvassa jo lauantaina 3. joulukuuta, kun kyläyhdistys järjestää yhdessä Vesikansan Nuorisoseuran kanssa yhteisen pikkujoulujuhlan Vesikansan Nuorisoseuran talolla. Pikkujoulujen ohjelmassa on mm. tanssiesityksiä, näytelmiä ja tietenkin joulupukki
- Tarjolla on myös joulupuuroa, glögiä ja torttuja, jotta jaksetaan koko ilta seurustella ja seurata hienoja ohjelmanumeroita, joita esittävät niin lapset kuin aikuisetkin, kaikille on tarjolla jotakin, Nieminen sanoo ja toivottaa kyläläiset tervetulleeksi mukavaan yhteiseen jouluiseen tapahtumaan.

- Tavoitteena meillä on yleisesti saada järjestettyä mielekästä tekemistä kaikille kyläläisille, ei pelkästään lapsiperheille, jotta pysyisimme elinvoimaisena ja haluttuna kylänä asua.

Luonto ja rauhallisuus miellyttävät

Parasta kyläläisten mielestä Vesikansassa sijaitsevassa Paimelassa ovat luonto ja rauhallisuus, sekä kylän erinomainen sijainti lähellä palveluja.
Kylän vetovoimasta kertoo sekin, että Paimelaan tulee harvoin taloja myyntiin.
- Ja jos niitä tulee myyntiin, niin ne menevät nopeasti kaupaksi, tietää Nieminen.
Tontteja toivottaisiin enemmän myyntiin Paimelan alueelle. Tulijoita olisi selvästi enemmän kuin tarjontaa.

Paimelassa sielu ja mieli lepää luonnon rauhassa. Vesijärveen kuuluva Paimelanlahti on kuusi kilometriä pitkä.

- Itse muutimme tänne 22 vuotta sitten, emmekä tunteneet entuudestaan ketään. Olo oli kuitenkin alusta lähtien todella tervetullut, naapurit tulivat heti tervehtimän meitä. Kuullessaan minun olevan kotoisin Etelä-Karjalasta, niin jokaisen lapsen syntymän jälkeen meille on tuotu rotinoita. Tämä tuntui todella hyvältä vauva-arjen keskellä, Nieminen kertoo kiitollisena.
Naapureilta saa aina apua, jos sitä on tarvinnut.
- Se ei ole tänä päivänä itsestäänselvyys ihan kaikkialla, mutta täällä se on.

Vauvatapaamisia halutaan herätellä

Paimelan kylällä on järjestetty myös aiemmin vauvatapaamisia, joita olisi mukava saada uudestaan eloon.
- Viime vuonna Paimelaan syntyi 11 vauvaa. Yritimme etsiä kaikki vauvat antaaksemme heille ihanat vauvabodyt Paimela-logolla. Valitettavasti ihan kaikkia vauvoja emme saaneet tietoon. Bodeja on vielä, joten tämänkin vuoden vauvat saavat omansa.
Vauvojen vanhemmat voivat ottaa yhteyttä Minna Niemiseen. Hän toimittaa bodyt mielellään vauvoille. Kyläyhdistyksen sähköposti: paimelankyla@gmail.com.

Paimela-logolla löytyy niin kasseja kuin bodyt vauvoille.

Teksti ja kuvat: Outi Sirviö

Kunnan tiedottaja kiertää Hollolan kyliä. Kyläkierrokselta syntyy muun muassa blogiteksti, valokuvia ja somepäivitys.
Koska ihan kaikkia kymmeniä Hollolan kyliä ei valitettavasti ehdi kiertämään, niin kuka tahansa kyläläinen voi vinkata, kenen kylään tullaan tutustumaan ja mitä kaikkea sieltä teiltä löytyy.
Kyläpäivän aikana tehdään vierailuja muutamissa kylän kohteissa, se voi olla yhdistys, jonkun koti, mielenkiintoinen tila tai harrastuspaikka. Myös kylien tärkeät paikat (esim. seurojentalot, retkikohteet, nähtävyydet) ja henkilöt ovat kiinnostavia.
Ehdotuksia kylistä ja niissä olevista kohteista voit lähettää suoraan: outi.sirvio(a)hollola.fi.
Kerro viestissäsi ehdottomasi kylän nimi, suositeltu käyntikohde ja mahdolliset yhteystiedot.
Nähdään kylissä! t. Outi

Julkaistu ensimmäisen kerran: 25.10.2022 08.40

Lue uusimmat blogit

Katso kaikki blogit
Kunnan tulos oli ylijäämäinen

Kunnan tulos oli ylijäämäinen

Blogit - 27.03.2024 - Kunnanjohtajan blogi
Pro Hollola -mitalisti kiittää

Pro Hollola -mitalisti kiittää

Blogit - 07.12.2023 - Kunnanjohtajan blogi