Miekkiön kyläyhdistyksen omistuksessa oleva, vuonna 1911 Raittiusseura Aate II:n rakennuttama, seurantalo Kisala löytyy kätevästi Miekkiö-talon vierestä.
Kisalan uudella katetulla terassilla kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marjo Laitinen ja hallituksen jäsen Kari Aaltonen irrottelevat jouluvaloja seuraavan joulukauden odottelua varten.
- Kisalan remontti valmistui viime vuonna ja talo on nyt valmis heräämään jälleen erilaisiin kokouksiin, tapahtumiin ja juhlatilaisuuksiin, Laitinen iloitsee.
Kisalan ulkokuori sai talkooporukan käsissä uuden maalipinnan ja sisäpuolelta löytyvät nykyään myös vessat, jotka sinne remontin myötä rakennettiin. Samalla rakennuksen ulko-ovet uusittiin.
Remonttityöt alkoivat jo vuonna 2018. Korona-aika toi omat haasteensa remontin edistymiselle, kun isommalla porukalla ei töitä voinut enää tehdä.
- Meillä oli ennen koronaa tiistaitalkoot, joissa kävi mukavasti talkoolaisia. Onneksi saimme työt hyvälle mallille, niin korona-aikana pystyimme edistämään remonttia pienemmällä porukalla.
Remontin valmistuminen viivästyi vuoden verran koronan vuoksi.

Kyläläisten tärkeä kokoontumispaikka

Vaikka rakennuksessa on tehty remonttitöitä niin sisä- kuin ulkopuolelle, on esimerkiksi noin 80 hengelle mitoitetussa juhlasalissa edelleen aistittavissa lempeää vanhanajan tunnelmaa.
- Kyläläiset kokoontuvat tänne erilaisiin tapahtumiin ja kokoontumisiin. Salissa järjestetään muun muassa Wellamo-opiston järjestämää kuntojumppaa, jossa käy todella mukavasti jumppaajia. Lisäksi seurakunnan perhekerho kokoontuu keskiviikkoisin ja kyläyhdistys järjestää erilaisia tapahtumia, Laitinen kertoo.

Kisalan sali on kyläläisille tärkeä kokoontumispaikka.

- Taloa voi vuokrata myös erilaisiin perhejuhliin ja tapahtumiin.
Seuraava tapahtuma on tulossa jo huhtikuussa, kun Miekkiön kyläyhdistys järjestää Kisalassa 1.4.23 juhlamessut.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marjo Laitinen esittelee, miltä Kisala näytti aiemmin. Ulkonäkö ei ole kovinkaan paljoa vuosien saatossa muuttunut

Keittiö remontoitiin kokonaan

Remontin myötä myös Miekkiön ainoan ”ravintolan” eli Kisalan pienemmän salin keittiö uusittiin asentamalla sinne uudet koneet ja laitteet.
- Keittiö ei kokonsa vuoksi ihan valmistuskeittiöksi sovellu, joten panostimme kylmätilaan, jotta pitoja järjestävät voivat tuoda mukanaan valmiit ruuat ja niiden säilytykselle on varattu hyvin tilaa.
Astioita juhliin ja tapahtumiin voi vuokrata esimerkiksi Miekkiön Martoilta.
Marttojen lisäksi Miekkiössä toimii aktiivisesti Miekkiön Metsästysseura sekä Miekkiön Maamiesseura.

Koulu muuttui Miekkiö-taloksi

Kisalan vieressä sijaitsee entinen koulu.
- Kun koulu loppui Miekkiöstä vuonna 2013, osti kyläyhdistys rakennuksen kunnalta. Koulusta tuli Miekkiö-talo, Laitinen kertoo.
Tällä hetkellä Miekkiö-talossa sijaitsee yksityinen päiväkoti ja toinen puoli taloa palvelee kyläläisiä muun muassa puutyöluokan käyttömahdollisuuden kautta.
Miekkiö-talon vierestä löytyy vuonna 1973 perustettu kylämuseo, jonka kokoelmassa on kattavasti vanhaa maatalous- ja käsityöesineistöä. Museo on avoinna muun muassa kylätapahtumien yhteydessä.

Luistelukenttä tärkeä henkireikä

Noin 500 talouden kokoisessa Miekkiössä tehdään talkoilla paljon kylän hyväksi. Kyläläiset huolehtivat myös muun muassa Miekkiö-talon takana sijaitsevan jääkentän hoidosta, joka toimii kesäaikana urheilukenttänä.
- Saimme valtuustoalusteen kautta tänne rahaa jääntekemistä varten. Nyt kentällä on jää ja se onkin aika lailla ainoa henkireikä täällä Miekkiössä, Aaltonen kertoo.
Kenttä on hyvin suosittu aina, kun jää on luisteltavassa kunnossa. Jääkenttää käyttää kyläläisten lisäksi myös päiväkotilapset.
- Tämä talvi on tosin ollut haastava jäiden tekemisen kannalta, harmittelee Aaltonen.
Kesällä kenttä toimii myös matalan kynnyksen liikuntapaikkana muun muassa jalkapallon pelaajien kesken.

Talkoovoimin ylläpidetty luistelukenttä talvisin ja urheilukenttä kesäkaudella on tärkeä lähiliikuntapaikka miekkiöläisille.

Talkoohenki on voimissaan

- Talkoohenki on kylällä todella hyvä. Se nähtiin Kisalan remontinkin kohdalla, kiittelee Laitinen.
Henkilötalkootunteja Kisalan remontissa kertyi kaikkiaan 3 071 ja konetalkootunteja kertyi noin 184. Talkoolaisia saatiin mukaan mukavasti. Muutama talkoolainen lähes asui talolla remontin ajan, ja toisinaan Laitinen joutui ystäviä ja yhteisökumppaneita kyselemään mukaan talkoisiin.
- Ensimmäisenä kesänä, kun taloa pestiin ja maalattiin, mukana oli useita kymmeniä talkoolaisia,  kertoo hankkeen vetäjänä toiminut Laitinen.
Avustusta remonttikuluihin kyläyhdistys sai Etpähältä noin 50 prosenttia.

Kisalan ulkokuoren maalaustyötalkoissa oli mukana kymmeniä innokkaita miekkiöläisiä.

Kyläyhditys ylläpitää myös kylän kierrätyspistettä, joka on tarkoitettu kotitalouksille.
- Jonkun verran kierrätyspisteellä on ollut ilkivaltaa ja jätteitä on jätetty säiliöiden ulkopuolelle. Nämä kaikki lisäävät kyläyhdistyksen kustannuksia, mikä harmittaa kovasti, Laitinen ja Aaltonen sanovat ja toivovat, että kierrätyspistettä pystytään edelleen ylläpitämään kyläyhdistyksen voimin.

Luonto ja palvelut ovat lähellä

Vaikka Miekkiö sijaitsee vain noin 10 kilometrin päässä Lahden torista, niin kysymys ”tunnetteko olevanne enemmän lahtelaisia vai hollolalaisia” saa yhdestä suusta vastauksen ennen kysymyksen loppua:
- Hollolaisia ollaan, ja se johtuu muun muassa lähellämme olevasta luonnosta sekä laajasta eläinkirjosta, joka liikkuu lähimetsissä, Aaltonen kertoo.
- Jos totta puhutaan, niin meidän mielestä Miekkiö on Hollolan paras paikka. Sen me miekkiöläiset olemme todistaneet asuessamme täällä. Kylän sijainti on erinomainen, täältä on lyhyt matka kaupoille ja työmatkojen kannalta moottoritielle tai junalle on myös lyhyt matka, Laitinen ja Aaltonen listaavat.

Miekkiö on niin Kari Aaltosen kuin muidenkin miekkiöläisten mielestä Hollolan paras paikka asua.

Teksti ja kuvat:
Outi Sirviö

Jos haluat ehdottaa omaa kylääsi kyläkierroksen vierailukohteeksi, lähetä sähköpostia outi.sirvio@hollola.fi
Julkaistu ensimmäisen kerran: 3.3.2023

Lue uusimmat blogit

Katso kaikki blogit
Kunnan tulos oli ylijäämäinen

Kunnan tulos oli ylijäämäinen

Blogit - 27.03.2024 - Kunnanjohtajan blogi
Pro Hollola -mitalisti kiittää

Pro Hollola -mitalisti kiittää

Blogit - 07.12.2023 - Kunnanjohtajan blogi