Hollolan Pyhän Marian keskiaikainen kivikirkko ja sen keltaiseksi maalattu komea kellotapuli ovat todellisia katseenvangitsijoita ja oikeutetusti kylän keskipisteenä.

Kirkon ympäriltä löytyy niin asutusta, vanha kunnantupa, kotiseutumuseon alue kuin uimaranta ja kauppakin. Myös Hollolan Kirkonseudun kylät ry:n yrittäjälle vuokraama kioski sijaitsee aivan kirkon lähettyvillä.
- Etsimme parasta aikaa kioskille uutta yrittäjää, kertoo yhdistyksen hallituksessa toimiva Eila Karhu tammikuussa.
Uudelle yrittäjälle on tarjolla ainutlaatuinen mahdollisuus sekä kioski- että ravintola- ja pitopalvelutoimintaan, sillä samalla kerralla etsitään Hollolan Kotiseutuyhdistyksen omistamalle Hollolan Vanhalle Kunnantuvalle jatkajaa.
- Etsimme yhdessä yrittäjää, joka ottaa hoitoon molemmat paikat eli niin kioskin kuin Vanhan Kunnantuvan. Olisi mahtavaa, jos uusi yrittäjä innostuisi olemaan mukana ideoimassa ja järjestämässä erilaisia tapahtumia muiden kylän yrittäjien kanssa, Karhu kertoo.
Vanhan Kunnantuvan alakerta on vuokrattavissa yksityistilaisuuksiin, kokouksiin ja muihin tapahtumiin. Vuokrauksesta vastaa toistaiseksi Hollolan kotiseutuyhdistys ry.
(Päivitys: uusi kioskiyrittäjä sekä Vanhan Kunnantuvan uudet yrittäjät aloittivat elokuun 2023 lopussa).

Lotta Svärd-järjestön aikoinaan perustama ja nykyään Hollolan Kirkonseudun kylät ry:n omistuksessa oleva kirkonkylän kioski on kyläläisille mieluisa ja tärkeä kohtaamispaikka, jossa järjestetään myös erilaisia tapahtumia.

Kioski on kyläläisten kohtauspaikka

Erilaisten tapahtumien ja erilaisten tempausten järjestämiset ovat olleet kyläyhdistyksen näkyvin toimintamuoto. Kyläyhdistys sai kioskin lahjoituksena Hollolan Kirkonseudun maatalousnaisilta vuonna 2015.
- Yhdistys uudisti kioskin täysin vuonna 2017 tekemällä tilalle uuden kioskirakennuksen. Vanha kioski oli valmistunut vuonna 1959. Kioski on aina ollut, ja on edelleen, kyläläisten tärkeä kohtaamispaikka, Elina Isotalo kertoo.

Yksi perheille tärkeä hetki on kokoontua uudenvuodenaattona kioskin ympärille ja ampua yhdessä muiden perheiden ja paikalla olevien kanssa raketteja.
- Muihinkin tapahtumiin toivotetaan tervetulleeksi yhtä suurta osanottoa kaikenikäisistä, Isotalo toteaa.
Kioskin ympärille levittäytyvässä kirkonseudun miljöössä on mukava esimerkiksi kuunnella vaikka elävää musiikkia ja nauttia kesäillan tunnelmasta.
Museovirasto on määritellyt kirkonseudun ympäristön, johon kuuluu kunnantupa ja kyläasutus viljelymaisemineen, valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Kokonaisuus on myös osa Kastarin-Hatsinan-Kutajoen valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta.

Sekä alkuperäisasukkaita että muualta tulleita

- Kirkonkylälle on muuttanut nuoria perheitä todella mukavasti. Myyntiin tulevat tontitkin taitavat käydä nopeasti kaupaksi, Karhu pohtii.
Ihmisiä houkuttaa kirkonkylälle luonto, vanha kivikirkko, Kapatuosian mäki, Hollolan kotiseutumuseon alue, uimaranta ja ihan jo pelkkä kylän idyllisyys, luettelevat Karhu ja Isotalo.

Aikamatkalle menneeseen aikaan pääsee muun muassa vierailemalla Hollolan Kotiseutuyhdistyksen talomuseoalueella.

Kirkonseudun alueella, joka koostuu Laitialan, Hammonpohjan, Uskilan ja Kirkonkylän tilastoalueista, asuu 1 067 asukasta, joista Kirkonkylällä asuu hetkellä noin 700.
- Aika paljon täällä asuu myös alkuperäisasukkaita, jotka ovat jääneet tänne asumaan, Karhu kertoo.
- Ja on runsaasti myös sellaisia, jotka ovat opiskelleet ehkä muualla, mutta palanneet oman perheensä kanssa takaisin, Isotalo lisää.
Kirkonkylälle on toki muuttanut heitäkin, jotka ovat tulleet muualta.
- Näen kirkonkylän valtin siinä, että me olemme maalla, mutta meiltä on tosi lyhyt matka palvelujen ääreen. Salpakankaalle ajaa vartissa ja Lahteenkin vain noin puoli tuntia. Emme ole eristyksissä, Isotalo sanoo.
- Sijaitsemme oikeastaan hyvin keskeisellä paikalla ajateltuna erilaisia tapahtumia, jotka kulkevat kirkonkylän kautta. Täältä pääsee kätevästi muun muassa Vesijärven ympäri. Kylän läpi kulkee myös Ironman-kisa sekä erilaisia mopo- ja vanhojen autojen ajeluja, Karhu kertoo.
Kyläyhdistys on haaveillut kioskin saamista esimerkiksi motoristien tapahtumapaikaksi.

Hollolan kirkonseudun kylän kuulumisia voi lukea vaikka kerran vuodessa ilmestyvästä Kyläposti-lehdestä, jota kyläyhdistys toimittaa. Lehteä selaamassa Hollolan kirkonseudun kyläyhdistyksen hallituksen jäsenet Elina Isotalo (vas.) ja Eila Karhu.

Ketään ei jätetä pulaan

Jos huonoja puolia oikein etsitään, niin oma auto pitäisi olla, jotta liikkuminen olisi vaivatonta.
- Koululaiskuljetukset kyllä liikkuvat, joilla kyydeillä neljältä töistä pääsevät työläiset pääsevät kulkemaan. Mutta ne ovatkin ainoat iltapäivän vuorot. Julkisilla ei ole mitään toivoa päästä kulkemaan kaupunkiin tai pois muina aikoina, se on harmillista, Karhu toteaa.
- Jos joku asia ajaa jonkun muuttamaan pois täältä, niin se on julkiset kulkuyhteydet, Isotalo pohtii.
Karhu ja Isotalo kuitenkin toteavat, että rauhallinen ja turvallinen ympäristö lapsille sekä luontoa arvostavan arvot nousevat monella julkisen liikkumisen edelle.
- Ja yksi tietty asia mikä täällä maaseudulla on todella upeaa, on yhteisöllisyys. Täällä yhteistyö ja avunanto toimii. Se on sitä, että et ole ikinä sellaisessa pulassa, jotta et saisi joltain apua. Oli sitten kyseessä koneapu, sinun pitää siirtää kivi tai olet jumissa lumipenkassa. Aina löytyy joku, joka auttaa. Toista autetaan, puolin ja toisin. Ketään ei jätetä pulaan, Karhu ja Isotalo sanovat yhdestä suusta.

Kirkonkylällä on asukkaita noin 700.

Teksti ja kuvat: Outi Sirviö

Kunnan tiedottaja kiertää Hollolan kyliä. Kyläkierrokselta syntyy muun muassa blogiteksti ja valokuvia. Koska ihan kaikkia kymmeniä Hollolan kyliä ei valitettavasti ehdi kiertämään, niin kuka tahansa kyläläinen voi vinkata, kenen kylään tullaan tutustumaan ja mitä kaikkea teiltä löytyy.
Kyläpäivän aikana tehdään vierailuja muutamissa kylän kohteissa, se voi olla yhdistys, jonkun koti, mielenkiintoinen tila tai harrastuspaikka. Myös kylien tärkeät paikat (esim. seurojentalot, retkikohteet, nähtävyydet) ja henkilöt ovat aina kiinnostavia.
Ehdotuksia kylistä ja niissä olevista kohteista voit lähettää suoraan: outi.sirvio(a)hollola.fi.
Kerro viestissäsi ehdottomasi kylän nimi, suositeltu käyntikohde ja mahdolliset yhteystiedot. Nähdään kylissä!
t. Outi
Julkaistu ensimmäisen kerran: 24.1.2023

Lue uusimmat blogit

Katso kaikki blogit
Kunnan tulos oli ylijäämäinen

Kunnan tulos oli ylijäämäinen

Blogit - 27.03.2024 - Kunnanjohtajan blogi
Pro Hollola -mitalisti kiittää

Pro Hollola -mitalisti kiittää

Blogit - 07.12.2023 - Kunnanjohtajan blogi